CULTURA I COMUNICACIÓ | 2021
EL BOTÀNIC FOMENTA EL DEBAT SOBRE L'IMPACTE CLIMÀTIC DEL MODEL ALIMENTARI

Trobada Young Climathon integrada en el projecte europeu Young Innovators

El Jardí Botànic i el Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals y Socials de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València han impulsat el debat sobre l'impacte del model alimentari en el canvi climàtic entre estudiants de Secundària i professorat en formació inicial. La trobada Young Climathon, celebrada enguany en format online, va destacar la importància de promoure el consum de productes locals per a evitar emissions del sector transport, la planificació de la compra per a evitar malbaratament o la promoció de dietes amb predominança de vegetals que resulten més sostenibles i saludables.

La trobada Young Climathon s'integra en el projecte europeu Young Innovators creat per l’EIT Climate-KIC, la Comunitat Europea d'Innovació i Coneixement (Knowledge InnovationCommnunity – KIC) la qual treballa per a accelerar la transició cap a una economia lliure d'emissions de carboni. Amb el suport de l'Institut Europeu de Tecnologia, òrgan de la Unió Europea, EIT Climate-KIC identifica i dóna suport a la innovació capaç de mitigar l’escalfament global i combatre el canvi climàtic.

Olga Mayoral, subdirectora del Jardí Botànic i professora del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials, va ser l'encarregada de dinamitzar la sessió, celebrada el passat 13 de novembre, donant pas als diferents grups participants: una classe de 1r de Batxillerat de l'IES Tierno Galván de Montcada i els grups B i F de Didàctica de les Ciències de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. Cada grup va explicar a la resta de participants com enquadraven la sessió en el treball que realitzen per a contribuir a la necessària transició a la sostenibilitat des del món educatiu. Alhora, es va comptar amb la col·laboració d'alumnat en pràctiques del Diploma d'Especialització en Sostenibilitat, Ètica Ecològica i Educació Ambiental (DESEEEA-UPV).

TRANSICIÓ CAP A LA SOSTENIBILITAT

L'activitat central del Young Climathon, en el qual van participar 122 persones, consistia en reflexionar sobre les decisions que es poden adoptar respecte al nostre model alimentari, tenint una visió a curt i llarg termini, i, també, dividir aquestes accions en col·lectives o individuals. Per a això, es va emprar una eina de pensament visual, “l’oceà d'oportunitats” en el qual els participants havien d'incloure les solucions que podem i hauríem d'adoptar, tant a escala personal com en un sentit de col·lectivitat. El treball ha de realitzar-se esforçant-se a trobar propostes en tots els quadrants d'un canvas de manera que no queden espais sense cobrir, és a dir, generant el major nombre de solucions possibles que permeten millorar el nostre model alimentari, tot propiciant societats sanes en ecosistemes sans.

PRODUCTES DE PROXIMITAT

En general, tots els equips van ressaltar la importància de dur a terme accions com ara consumir productes locals, invertir en transports que utilitzen energies renovables, planificar la compra per a evitar el desaprofitament de menjar, reduir el consum de productes ultraprocessats, i triar opcions de dieta que prioritzen la fruita i la verdura (si pot ser, d'origen ecològic), per a reduir així la dependència de la ramaderia intensiva. Van proposar, a més, mesures com la millora de l'etiquetatge, de manera que siga més clar i rigorós o establir aranzels per als productes ultraprocessats.

El Young Climathon va realitzar també una connexió amb dos centres educatius de Madrid, el Col·legi Montserrat i la Comunitat Educativa de Villaverde, els quals van compartir la seua experiència, així com les activitats que han estat desenvolupant en el marc del projecte europeu Young Innovators, en aquest cas, coordinat per la Universitat Politècnica de Madrid.

INFLUÈNCIA EN LA SALUT HUMANA I DEL PLANETA

La trobada Young Climathon va donar l'oportunitat de reflexionar de manera conjunta a alumnat i professorat en formació sobre un dels grans reptes que tenim plantejats com a individus i com a societat, el model alimentari i el seu impacte en la salut humana i del planeta. L'educació és l'eina més poderosa que tenim al nostre abast per a aconseguir els canvis que es demanden i experiències com la que ací es descriu són un exemple d'una intervenció educativa dissenyada per a capacitar als nostres joves i implicar-los en la cerca de solucions alineades amb l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Més informació: https://younginnovators.climate-kic.org/

validxhtml validcss