EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

COL·LECCIONS SISTEMÀTIQUES | PALMERES

OASIS DE DIVERSITAT

Les Palmàcies constitueixen una família natural molt rica i d'origen antic. Encara que la seua àrea natural actual està restringida als països tropicals, en el Miocè van arribar a zones situades a 2000 km més al nord del seu límit actual, havent-se oposat fòssils d'aquestes plantes en el Pagès i sud de Sibèria, a part de França i Alemanya. Actualment la representació d'aquesta família a Europa, de forma natural, queda restringida a només dues espècies: Chamaerops humilis, el palmell, i Phoenix teophrasti, la palmera datilera de Creta. A elles caldria sumar la palma canària (Phoenix canariensis), originària i endèmica de les illes afortunades, que li donen nom.

És una família també molt rica en espècies útils com el cocotero (Cocos nucifera), el palmell d'oli (Elaeis guineensis), el segú (Metroxylon), la palmera datilera (Phoenix dactylifera) o la ràfia (Raphia).

La col·lecció del Botànic es va originar en el s. XIX i actualment és una de les més completes i interessants d'Europa. Repartides per tot el Jardí, creixen a l'aire lliure més de 120 espècies formant un conjunt de gran valor ornamental d'inconfusible siluetaLa palmera més especial del Jardí és una datilera que té més de 35 braços. Aquest tret que la fa singular recorda una carcassa de focs artificials, raó per la qual és coneguda amb el nom de la Carcassa.