EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

PLANTES ÚTILS | HORTÍCOLES

EL REBOST DEL JARDÍ

Un ambient tan important en la cultura i en l'economia local, com és la "Horta de València", no podia faltar al Botànic amb eixe característic paisatge que formen els seus cultius. Un tapis multicolor que canvia segons les estacions i que només es trenca per la presència d'alqueries i barraques disseminades per eixe extens territori al voltant de la ciutat, regat per les sèquies que naixen del riu Túria, i que ha estat tan castigat per l'especulació urbanística.

Per tot allò, la col·lecció de l'horta del Jardí Botànic pretén revaloritzar aquest patrimoni de gran riquesa històrica i vegetal, a través d'una xicoteta representació de la seua essència, respectant les formes de cultiu i recol·lecció tradicionals i amb productes freqüents en la nostra alimentació, per a recuperar a més aqueixa connexió amb les plantes que ens nodreixen, les presentes cada dia en la nostra taula. Productes conreats a més de manera ecològica, no solament pel que fa a la no utilització de plaguicides ni abonaments químics, sinó a nivell integral. Des de les llavors utilitzades, així com en diferents aspectes relacionats amb l'estructura i composició del sòl o la gestió i el disseny de l'espai. 

Un tipus de gestió que va sorgir de l'estreta col·laboració amb l'Estació Experimental Agrària de Carcaixent, de l'Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA), i que a més ha convertit a l'horta del Jardí en un lloc estratègic per a valoritzar, caracteritzar i donar a conèixer varietats tradicionals que en ocasions queden al marge del mercat de producció ordinari, on sol prevaldre més el propi rendiment del cultiu que la qualitat del producte en si.

Alternant cultius de cicle curt i llarg, i d'estacionalitat més o menys marcada, aconseguirem tres collites a l'any. Al llarg de la tardor i l'hivern s'aniran succeint en l'horta diferents varietats de carabasses (Cucurbita spp.), enciams (Lactuca sativa), cols i coliflors (Brassica oleracea), faves (Vicia faba), carlotes (Daucus carota), creïlles (Solanum tuberosum), cebes (Allium cepa), alls (Allium sativumi carxofes (Cynara scolymus); i ja de cara a estiu podrem gaudir de l'estació més rica i sucosa de l'any, amb saboroses tomaques (Lycopersicum sculentum), albergínies (Solanum melongena), pebrots (Capsicum annuum), carbassons (Cucurbita pepo), melons (Cucurbita melo), melons d'Alger (Citrullus lanatus), bajoques (Phaseolus vulgaris) i garrofó (Phaseolus lunatus).