EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

COL·LECCIONS BIOGEOGRÀFIQUES | FLORA VALENCIANA

LA MUNTANYETA

La flora valenciana és de les més riques de la Península Ibèrica. La formen unes 3500 espècies que ocupen ecosistemes molt variats. Des de les arenes del litoral, a les muntanyes de l'interior; i des de les zones àrides del sud, fins a les subhumides del nord. És una flora típicament mediterrània, rica en endemismes. 

En el Botànic hem reservat un espai, creat en 1990, per a mostrar una breu representació de la nostra flora autòctona i dels seus hàbitats naturals. És l'única elevació del Jardí i rep el nom de “muntanyeta”. Allí podem veure plantes de rambles, dunes, matolls, aiguamolls, boscos o penya-segats. També alguns dels endemismes valencians més singulars.

És travessada per un rierol que naix a la part alta i forma un estany en un dels costats, mentre que l’altre esdevé una rambla eixuta, de manera que s’hi troben plantes típiques d’ambients aquàtics i aquelles pròpies de ribera: joncs, lliris grocs o canyes, així com altres exòtiques, per exemple papirs o paraigüets. A l’oest està representant el bosc mediterrani, amb exemplars com ara les carrasques, les violetes o els galzerans i, al nord, s’estén la màquia integrada per margalló, coscolla i llentiscle, entre d’altres. Al centre de la rocalla creix matollar sec: romaní, farigola i espígol. També en les seues escletxes trobem importants endemismes mediterranis. D’altra banda, al costat de la Caseta del Romaní hi ha una mostra de l’arenal litoral, conformat per les plantes més adaptades a les nostres costes i dunes, com ara el lliri de mar, la perlina blanca o el card marí.