EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

| NOTÍCIES
JORNADA DE PORTES OBERTES I VISITES VIRTUALS

El Jardí està obert al públic des de l’1 de juny i ja tenim una celebració que ens permet oferir una jornada de portes obertes, el Dia Mundial Del Medi Ambient. Com cada 5 de juny, l’entrada al Jardí serà gratuïta i podreu gaudir, respectant l’aforament de 200 persones simultàniament, de les nostres col·leccions, els arbres, les flors, la bassa, l’Umbracle… Enguany, aquest dia l’Organització de Nacions Unides l’ha dedicat a la biodiversitat, que tan afectada està veient-se per la situació ambiental actual, i el país amfitrió és Colòmbia. El missatge que llancen és clar, la importància de la biodiversitat va molt més enllà del que imaginem, i no només és vulnerable i cal protegir-la pels recursos materials que ens aporta, com els aliments. La biodiversitat és font de salut, té efectes sobre la regulació del clima, és clau en el desenvolupament social i econòmic, i podríem seguir el llistat. Amb tot, és un dia de celebració i com no, de reflexió.

Però, com que donada la situació el Jardí Botànic encara no ofereix activitats presencials i té tancats al públic aquells espais que no estan a l’aire lliure, volem aprofitar aquest dia per a llançar una iniciativa que permeta enriquir la visita a qui passege pel Jardí a partir d’avui, faça més accessible aquests espais a les persones amb problemes de mobilitat, i a l’hora acoste el Botànic als que estigueu a casa o lluny de la nostra ciutat.

Per això, ja tenim disponibles visites virtuals als nostres 7 hivernacles, i podreu visitar-los com si estiguéreu a dins mateix. I quins són, i que contenen aquestes boniques construccions que esguiten el paisatge del Jardí. Vos contem una mica. Primer de tot, aquell que més crida l’atenció a les fotografies, l’hivernacle tropical, el més important tant pel seu valor històric com arquitectònic. Fou alçat a mitjan s. XIX i es tracta de la primera edificació espanyola que té el ferro i el vidre com a principals materials. A l’interior, vos cridarà l’atenció la vegetació exuberant adaptada a aquest tipus de climes, com les lianes típiques de les selves plujoses, les plantes epífites que viuen en les branques dels arbres, i el gran ventall de fulles gegants que demanen captar la llum escassa que els aplega en aquests sotaboscos.  

Visita l’hivernacle tropical

I just enfront d’ell, altres quatre hivernacles de ferro i vidre, més menuts, que responen a un disseny semblant al gran. Antigament s’utilitzaven per a produir plantes que després es traslladaven a les diferents col·leccions del Jardí, i amb la restauració s’habilitaren com a espais d’exposició oberts al públic. Actualment estan dedicats a les orquídies que, amb unes 20.000 espècies, constitueixen una de les famílies més grans del Regne de les Plantes; a les carnívores, que com viuen en llocs on el sòl és molt pobre en elements minerals s’han adaptat a capturar xicotets insectes dels quals obtenen els nutrients; les falagueres,  les plantes vasculars més antigues i les primeres que van colonitzar el medi terrestre; i les bromèlies, una família gran i característica a la qual pertanyen la pinya tropical, el clavell d’aire i diverses plantes ornamentals d'interior.

Visita les orquídies

Visita les falagueres

Visita les bromèlies

Visita les carnívores (En construcció)

I el passeig continua per la Caseta del Romaní, construïda, com els quatre anteriors hivernacles i del que parlarem a continuació, a la darreria del s. XIX, i restaurats un segle més tard. En el passat era l’estufa de les falgueres, però després es va usar per al conreu de plantes crasses. Allí es completa la col·lecció exterior de plantes desèrtiques, i acull les crasses sensibles a les baixes temperatura. Per últim, ens anem a un racó amb molt d’encant del Jardí, la bassa, i allí trobarem l’hivernacle amb el seu nom, amb una selecció de palmeres tropicals.

Visita la caseta del romaní

Visita l’hivernacle de la bassa

Fes clic, i gaudeix dels nostres hivernacles sigues on sigues!