EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

| NOTÍCIES
LA QUARENTENA DELS GATS DEL BOTÀNIC

L'atenció dels felins que hi habiten al nostre Jardí, també s'ha adaptat a les circunstàncies actuals de confinament. Vos contem com!

El Jardí Botànic de la Universitat de València és un museu de ciències naturals a l’aire lliure, format, des de fa més de 200 anys, per col·leccions científiques de plantes vives. Però també és un espai verd al centre de la ciutat, on troben refugi molts animals: insectes, aranyes, amfibis, rèptils, aus i xicotets mamífers, que han arribat de forma espontània. 

Tothom qui ha passejat alguna vegada pel Jardí Botànic ha notat la seua presència, en mig de la tranquil·litat i el silenci. També, haurà notat, potser, una mirada, qui sap si alguna cosa que passa entre les cames. En obrir més els ulls, se n’haurà adonat de que ací i allà, esguitats pels racons, també hi ha gats que, la majoria de vegades, passegen indiferents al públic que també gaudeix d’aquell entorn verd.

Els gats del Jardí han estat atesos, des de fa anys, per persones voluntàries, coordinades inicialment per la Sociedad Valenciana Protectora de Animales y Plantas, i més recentment per l’Asociación gatos del Botánico de Valencia. Aquestes persones acudeixen al Jardí per atendre l’alimentació i l’estat sanitari dels gats que s’hi troben. També retiren les gates per esterilitzar-les o les donen la seua medicació anticonceptiva. Aquesta activitat s’ha desenvolupat de forma voluntària en l’horari habitual d’apertura al públic del Jardí, col·laborant amb el Botànic amb l’objectiu de reduir i mantenir sana la població de gats.

Amb tot, què passa aquests dies quan l’accés de persones al Jardí Botànic està restringit al mínim? L’atenció als gats també s’ha adaptat a les circumstàncies de confinament de les persones, entre elles, les voluntàries i voluntàries que periòdicament passaven pel Jardí a alimentar-los  i medicar-los. Per això, la plantilla de jardineria, que s’ha mantingut en serveis mínims i de la que ja hem parlat en una notícia anterior, s’ha fet càrrec d’atendre el manteniment de les menjadores on diàriament es comprova la disponibilitat d’aliment i agua pels gats.

Els tractaments per retirar el zel a les gates ha continuat sent responsabilitat de l’Asociación gatos del Botánico de Valencia. Una voluntària, amb l’autorització de l’Ajuntament de València pel desplaçament pels carrers de la ciutat, accedeix un dia a la setmana per a realitzar un tractament que no pot esperar, donat que  una interrupció d’aquesta medicació podria suposar, en tornar de la quarantena, trobar al Jardí alguna nova ventrada de gatets.

Amb el confinament el procés d’adopció ha quedat parat, però es reprendrà mes endavant. Pots seguir a l’associació en xarxes en el seu facebook, i en el seu Ig, i participar del missatge centrat en que un Jardí Botànic és una col·lecció científica de plantes, de manera que la presència de gats s’ha de reduir a la mínima expressió i gestionar-la de forma que estiga controlada, atesa i no supose una molèstia per les tasques diàries ni per als visitants, però tampoc per a les plantes ni per altres animals. Queda molt de camí per davant.