EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

| NOTÍCIES
FEM BALANÇ DEL 2019 I COMENCEM A PROGRAMAR 2020

El Botànic de la Universitat de València fa balanç d’allò més destacat de 2019 i inicia un nou any ple d’activitats per a tots els públics.

Una vegada acabat l’any, des del Jardí Botànic fem repàs al que s’ha fet al llarg de 2019, fixant la mirada en allò aconseguit per a donar-nos impuls en les noves activitats que ompliran l’any que acabem d’encetar. El Botànic és un museu de plantes viu al casc històric de la ciutat, un espai universitari obert al públic i des del qual treballem per a preservar el món vegetal a través del seu estudi, ensenyament, divulgació i conservació així com del seu ús sostenible. I perquè tots i totes puguem participar de l’activitat del jardí, organitzem una incessant agenda educativa i cultural al llarg de tot l’any.

2019, consolidació d’activitats 

Al llarg de 2019 el Jardí Botànic ha dut a terme nombroses activitats amb gran participació per part del públic. Un total de 149.000 persones han visitat el Botànic, 45.000 de les quals han estat estrangers, viatgers i viatgeres de pas per València i que no han volgut deixar de conèixer el jardí.

També vora 14.000 alumnes han gaudit dels tallers didàctics i les visites guiades per a centres educatius i ocupacionals. El Jardí és un espai perfecte per a transmetre la importància de la biodiversitat i les actituds de respecte cap al medi ambient. El Gabinet de Didàctica del Botànic du a terme diferents propostes com tallers formatius per a tots els nivells educatius, visites guiades pel jardí i tallers específics per als períodes vacacionals.

El Botànic compta amb dos espais expositius principals on constantment hi ha propostes per reflexionar sobre el món vegetal des d’una perspectiva divulgativa o artística. En aquest sentit, cal destacar que l’últim trimestre de l’any les exposicions s’han dedicat a les Microreserves de Flora, figura de protecció mediambiental que en 2019 celebrava el 25 aniversari de la seua creació. Tant “Protegida Flora” com “Microreserves des de l’aire” són dos projectes expositius del Jardí Botànic i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Emergència Climàtica i Desenvolupament Rural, per donar a conèixer aquesta idea valenciana que ha estat exportada a altres llocs en la resta d’Europa. Donada la importància d’aquesta fita i l’èxit de les exposicions, aquestes han ampliat la seua data de finalització fins al 16 de febrer de 2020. També les excursions De ruta amb el Botànic, amb 9 eixides en 2019, han estat dedicades a conèixer aquests espais en el nostre territori.

Pel que fa a les activitats del Jardí, a banda de les habituals, també aquest any s’han consolidat altres com ara Dones i Ciència, una iniciativa per a visibilitzar el paper de les dones en el desenvolupament del coneixement científic i que en febrer de 2020 celebra ja la tercera edició. Igualment, (Ins)pirats pel Botànic, el nostre concurs de pintura i narrativa ràpides, que ja va per la quarta edició, és cada vegada una cita més destacada i esperada pels participants. Entre els objectius del Botànic a l’hora d’organitzar les diverses activitats ha estat el de donar un lloc preferent a la paritat, l’ús de la llengua pròpia, la sostenibilitat i l’accessibilitat.

L’any 2019 també ha dut novetats que han comptat amb molt bona acollida com ara la celebració del Dia de la fascinació per les plantes i Ciència a la fresca. El 18 de maig es va celebrar el Dia de la fascinació per les plantes amb una jornada de portes obertes, tallers i visites guiades així com amb una fireta d’entitats i associacions on van participar, entre altres, l’Associació Botànica Espanyola de Palmeres i Ciques (ABEPYC), l’associació d’Orquidiòfils Valencians (OVAL), els Amics dels Cactus i Suculentes (ACYS), Llavors d’ací, l’Associació espanyola de jardineria ecològica, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE) i l’Associació Espanyola de la Rosa (AEROSA). Pel que fa a Ciència a la fresca es tracta d’una proposta estiuenca per a gaudir de les nits del mes de juliol al Botànic amb xarrades de divulgació científica, curtes i amenes, acompanyades de música en directe.

Igualment, la música ha tingut un paper destacat al llarg de 2019, de la mateixa manera que el tindrà enguany. Des de Sons al Botànic, cicle a l’aire lliure amb artistes del panorama més alternatiu i que ha celebrat la cinquena edició, passant pel programa de concerts de clàssica, amb l’Aula de Música del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, i el Jazz al Botànic, activitat que forma part ja del nostre ADN cultural amb més de quinze edicions. L’últim cicle de jazz ha estat dedicat, de manera simbòlica, al canvi climàtic. 

Lluita contra el canvi climàtic

I és que el canvi climàtic ha jugat un paper destacat en tot el que hem proposat al llarg de 2019 i així serà també en 2020 perquè no podem obviar la urgència amb què hem de treballar des de totes les institucions per a mitigar els efectes d’aquesta emergència global.

Cal destacar que el Jardí Botànic de la Universitat de València ha signat en 2019 la Declaració de Màlaga, un document de l’Associació Ibero-Macaronèsica de Jardins Botànics (AIMJB) d’Espanya i Portugal, que comporta l’adhesió a l’Aliança contra el Canvi Climàtic (Climate Change Alliance of Botanic Gardens). En desembre, el Botànic ha acollit també la reunió de l’AIMJB per a seguir avançant i treballant en la contribució d’aquesta institució a l’Aliança.

En aquest sentit, també en 2019 el Jardí Botànic, junt amb el Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Universitat de València, ha iniciat una col·laboració amb EIT Climate-KIC a través del projecte Young Innovators. Aquesta iniciativa ha permés treballar propostes contra el canvi climàtic amb estudiantat de cinc instituts d’educació secundaria i celebrar amb ells en novembre una jornada Young Climathon on posar en comú les seues idees. L’actualitat d’aquestes activitats s’ha pogut seguir a través de la web del Jardí, que enguany ha incorporat una secció específica dedicada a les accions front al canvi climàtic.

Per altra banda, la revista Espores, La veu del Botànic, editada en valencià i castellà, ha seguit guanyant públic amb més de 520.000 usuaris en 2019. La publicació compta amb la col·laboració d’un destacat grup de bloguers i blogueres que aporten els seus coneixements sobre botànica, conservació i biodiversitat a través d’articles, entrevistes i vídeos, com els realitzats amb motiu de la Setmana de la Ciència sota el títol “Un jardí de ciència”. Enguany preparem la renovació de la imatge de la revista que coincidirà amb la posada en marxa d’un lloc web més dinàmic i inclusiu. També les xarxes socials, tant Facebook com Twitter, Instagram i Youtube, continuen creixent i s’han constituït com un magnífic canal per a donar difusió i interactuar amb els diversos públics. 

20+30: molt més que 50

En 2020 el Jardí està de celebració, ja que es commemoren els 30 anys de la restauració del Jardí i 20 de la creació de l’edifici d’investigació. Això marcarà, sense dubte, algunes de les activitats però aquest 20+30 és una forma de posar l’accent en l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Aquest acord, aprovat per l’Assemblea de Nacions Unides en 2015, constitueix un pla d’acció per a millorar la vida de les persones i del planeta a través dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta línia, el Jardí Botànic reforça el seu compromís amb aquests objectius i avança en el camí cap a la sostenibilitat.

En definitiva, tenim per davant un any ple de propostes que us anirem presentant perquè celebrem junts la trajectòria d’aquestes darreres dècades del Jardí i reflexionem conjuntament sobre el futur més immediat. Perquè en 2020 volem seguir sent el vostre espai urbà de natura, ciència i cultura.