EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

| NOTÍCIES
EL NOSTRE HERBARI EN LÍNIA A UNA NOVA PLATAFORMA DIGITAL DE LA UV!

Més de 215.000 plecs de l’Herbari del Jardí Botànic de la Universitat de València (Herbari VAL) estan disponibles a través d’un portal propi que ha posat en marxa la Universitat de València per a reunir virtualment les col·leccions patrimonials de la Universitat. La plataforma es pot consultar en línia de manera totalment gratuïta.

La col·lecció de l’Herbari és una de les primeres en incorporar-se a aquest arxiu únic digital de la Universitat i una de les que compta amb major nombre de referències introduïdes. Així, són un total de 215.789 fitxes documentals ja disponibles per a consulta, que equivalen al 90% del fons de l’Herbari VAL. D’aquestes fitxes, 520 compten amb informació gràfica detallada, és a dir, imatges dels plecs escanejades a alta resolució per permetre una bona ampliació de detall, amb regla, carta de color i tenint en compte els estàndards de qualitat amb què l’Herbari treballa des de fa temps en projectes com GBIF o JSTOR-Global Plants. Treballs previs, realitzats seguint les recomanacions internacionals, que han suposat un estalvi de temps i recursos per possibilitar ara una àgil introducció de dades en la primera fase d’aquesta nova plataforma en línia de la Universitat.

L’Herbari conté una bona representació de la flora de la meitat oriental de la península Ibèrica, especialment del territori valencià i del sistema Ibèric. Així mateix s’hi troben dipositats els herbaris personals Vicent Guillem, Aureli Gamir i Josep Borja. Els dos primers són del final del segle XIX i a més de les recol·leccions pròpies, s’hi conserven plantes de Pau, Sennen i Font Quer, botànics amb qui Guillem i Gamir van mantenir intercanvis de plantes. L’herbari de Borja està format principalment per materials anotats del gènere Sideritis.

A més de la col·lecció de plantes seques de l’Hebari, el Jardí Botànic compta amb altres col·leccions, com la de llavors i espores del Banc de Germoplasma i les col·leccions de plantes vives del Jardí exterior. Està previst que aquestes col·leccions s’incorporen progressivament a aquest nou portal per tal que també puguen ser consultades i estudiades per la comunitat científica i conegudes i valorades per tota la societat.

La presentació del portal es va realitzar el passat 17 de maig al Centre Cultural La Nau, aprofitant els actes de commemoració del Dia Internacional dels Museus, i va comptar amb la participació d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport; Josep Vidal, cap Àrea Sistemas Informacionals de la Universitat de València; Adrià Besó, conservador de Patrimoni Cultural de la Universitat de València, i David Sánchez, tècnic de l’Àrea de Patrimoni Cultural de la Universitat de València. Des del Jardí Botànic, assistiren Jaime Güemes, director del Botànic, i Jesús Riera, conservador de l’Herbari.

En l’acte de presentació es va destacar la qualitat i singularitat de moltes de les col·leccions de la Universitat i de la importància de comptar amb un inventari complet i digital de l’important patrimoni cultural de la Universitat. A més, cal recordar que la Declaració de Berlín de 2003 sobre l’accés obert al coneixement en ciències i humanitats, subscrita a hores d’ara per més de cinc-centes universitats europees, entre elles la de València, ja plantejava el recurs a Internet com a “oportunitat de construir una representació global i interactiva del coneixement, incloent el patrimoni cultural, i la perspectiva d’accés a escala mundial”. L’objectiu era estimular a les institucions dipositaries de patrimoni cultural a donar suport a l’accés obert i a distribuir els seus recursos a través d’internet.

ACCÉS AL PORTAL:

colecciones.uv.es/portal