EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

| NOTÍCIES
12 - 15 FEBRER 2019. CICLE: DONES I CIÈNCIA AL BOTÀNIC

DATES: Del 12 al 15 de febrer de 2019
HORARI I ACCÈS: Totes les activitats són a les 19 h, d’entrada gratuïta i aforament limitat, a excepció del teatre científic que, encara que també és gratuït, té dues sessions: una per a escoles a les 11 h (prèviament concertada) i una altra per a famílies a les 18 h (entrada lliure).
LLOC: les xarrades se celebraran a la sala Hort de Tramoieres del Jardí Botànic UV (entrada per c/ Quart, 80), i la taula rodona i l’espectacle teatral a l’Auditori Joan Plaça del Jardí (entrada per c/ Beat Gaspar Bono s/n).

Per segon any consecutiu, el Jardí Botànic de la Universitat de València se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta a la Ciència que, des de 2016, se celebra cada 11 de febrer. El cicle Dones i ciència al Botànic, organitzat en col·laboració amb la Físca del Grel, inclou xarrades divulgatives, una taula redona  i un espectacle teatral científic per a públic escolar i familiar, i s’uneix a la programació global incentivada des de la plataforma 11defebrero.org que recopila totes les activitats previstes en relació amb aquesta jornada reivindicativa. 

El programa d’activitats de Dones i ciència al Botànic pretén contribuir a fer visibles els treballs de les científiques passades i presents, les seues aportacions, fomentar l’accés als àmbits científics i tècnics a dones i xiquetes i reflexionar sobre les polítiques necessàries per fer front a un problema que continua vigent: l’escletxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM, en anglés). Rescatar noms oblidats de la història de la ciència, visibilitzar les fites aconseguides, donar veu a referents actuals i posar damunt la taula les barreres que impedeixen l’accés de més dones i xiquetes a la ciència i possibles solucions, són algunes de les propostes del cicle per tal d’inspirar generacions presents i futures i promoure la incorporació de més dones al món científic. 

La primera jornada del cicle serà el dimarts, 12 de febrer, a les 19 h. La botànica Olga Mayoral ens parlarà sobre la seua línia d’investigació, centrada en la importància de l’educació científica fora de l’aula, en espais naturals i jardins botànics, en la xarrada De la botánica de campo a la didáctica de las ciencias. A continuació, Rosa Porcel, investigadora de l’Institut de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana, ens porta ¿Alimentos “naturales”?, una xarrada que abordarà el tema dels aliments modificats genèticament i explicar que res del que mengem actualment és “natural”.

El dimecres, 13 de febrer, serà el torn de l’astrofísica Elena Denia que, en Calculadora de estrellas, ens contarà com fou una astrònoma la que ens proporcionà una vara per mesurar l’univers. Una possibilitat, la de calcular distàncies, que descobreix un mapa de profunditat, que existeixen altres galàxies i que l’univers està en expansió. Tot seguit, Olga Mena, científica titular del CSIC, ens porta Invisibles en el Cosmos, en referència tant a la matèria i energia desconeguda i invisible com al paper de les dones en cosmologia, que també han dut a terme descobriments rellevants. Simultàniament a les xarrades, l’artista Ana Beltrán realitzarà una intervenció inspirada en el contingut de les xarrades.

Aprofitar tot el talent. Polítiques d’igualtat i ciència és el títol de la taula redona prevista per al dijous, 14 de febrer, en què participaran Elena Martínez, Vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València; Josefina Bueno, Directora General d’Universitat, Investigació i Ciència; Eva Barreno, botànica i investigadora; Mariam Tórtola, física i investigadora, i Teresa Samper-Gras, sociòloga i investigadora, amb la moderació de la periodista Pilar Almenar.

Finalment, per tancar el cicle, el divendres, 15 de febrer, assistirem a l’espectacle teatral Científicas: pasado, presente y futuro, una activitat dirigida a xiquetes i xiquets d’entre 8 i 14 anys en què cinc investigadores de la Universitat de Sevilla donen vida a cinc investigadores del passat i conviden a les científiques del futur (les xiquetes assistents a l’espectacle) a formar part del món de la ciència. A càrrec d’Isabel Fernández, M. del Carmen Romero, Adela Muñoz, Clara Grima i M. José Jiménez. 

PROGRAMACIÓ

12 FEBRER - XARRADES. SALA HORT DE TRAMOIERES, 19 H
Olga Mayoral, De la botánica de campo a la didáctica de las ciències
Rosa Porcel, ¿Alimentos “naturales”? 

13 FEBRER. XARRADES. SALA HORT DE TRAMOIERES, 19 H 
Elena Denia, Calculadora de estrelles
Olga Mena, Invisibles en el Cosmos

Simultàniament a les xarrades, tindrà lloc la intervenció artística d’Ana Beltrán Porcar.

14 FEBRER. TAULA REDONA. AUDITORI JOAN PLAÇA, 19 H
Aprofitar tot el talent. Polítiques d’igualtat i ciència
Modera: Pilar Almenar, periodista
Participen: Elena Martínez, Vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València; Josefina Bueno, Directora General d’Universitat, Investigació i Ciència; Eva Barreno, botànica i investigadora; Mariam Tórtola, física i investigadora; Teresa Samper-Gras, sociòloga i investigadora

15 FEBRER - TEATRE CIENTÍFIC. AUDITORI JOAN PLAÇA
Científicas: pasado, presente y futuro
Participen: Isabel Fernández, M. del Carmen Romero, Adela Muñoz, Clara Grima i M. José Jiménez, Francisco Vega i Alberto Márquez

Sessió escolar: 11 h (és tancada i està concertada prèviament  amb els centres)  
Sessió familiar: 18 h (d'entrada lliure i està recomanada per a famílies, i xiquets i xiquetes d’entre 8 i 14 anys)