EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

| NOTÍCIES
JAIME GÜEMES, NOU DIRECTOR DEL BOTÀNIC

Jaime Güemes ha pres possessió com a director del Jardí Botànic de la Universitat de València, institució per a la qual ha estat treballant com a conservador des de 1992, després d’haver estat nomenat per la rectora Mª Vicenta Mestre. Agafa el relleu d’Isabel Mateu, qui ha conduït aquest centre dedicat a la investigació, docència i difusió cultural durant els últims 8 anys.

El nou director del Botànic és doctor en Biologia i conservador de col·leccions científiques. És especialista en botànica sistemàtica (taxonomia, morfologia, nomenclatura, filogènia) i en conservació de flora amenaçada (biologia reproductiva, diversitat genètica, dinàmica de poblacions, llistes roges). Va realitzar la seua tesi doctoral sota la direcció de la professora Isabel Mateu i participà en la restauració del Jardí Botànic (1989-1991) que dirigí el professor Manuel Costa.

Jaime Güemes ha publicat més d’un centenar de treballs d’investigació en revistes nacionals i internacionals i ha participat en més de 50 projectes i contractes d’investigació, la majoria com a investigador principal, sobre sistemàtica, conservació i bases de dades de col·leccions científiques. A més, ha estat coordinador regional i investigador del projecte Atles de Flora Espanyola Amenaçada (2000-2010), investigador del projecte Flora Ibèrica des de 1995, responsable del projecte de Seguiment de la Diversitat Vegetal Espanyola i d’Avaluació del Compliment dels objectius de l’Estratègia Mundial de Conservació de Plantes, i investigador als projectes europeus Spanish and Portuguese Platform for Botanical Diversity Data Online, GENMEDOC (sobre la xarxa mediterrània de bancs de germoplasma) i SEMCLIMED (sobre els efectes del canvi climàtic en la germinació de plantes mediterrànies). Recentment, ha descrit un nou gènere de plantes vasculars: Gadoria falukei.

En la seua nova funció comptarà també amb la seua experiència en gestió i direcció de societats científiques, com a  president de la Societat Espanyola de Biologia de la Conservació de Plantes (2000-2015) i president de la Comissió de Flora del Comité Espanyol de la UICN (2004-2015). És membre del Consell Científic Assessor de Flora Silvestre de la Generalitat Valenciana i assessor del Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. A més, ha sigut professor associat de la Universitat de València (2007-2013), professor del Màster de biodiversitat del Centre Iberoamericà de la Biodiversitat de la Universitat d’Alacant (2002-2016) i ha dirigit diverses tesis doctorals i treballs fi de grau. 

El nomenament del càrrec ha sigut rebut amb gran satisfacció pel personal del Jardí, conscient que Güemes coneix profundament la institució i les necessitats i reptes que ha d’afrontar els propers anys.

El Jardí Botànic de la Universitat de València va ser fundat en 1567 com un hort de simples (hort de plantes medicinals) vinculat als estudis de Medicina de la Universitat. En 1802, es va traslladar a l’Hort de Tramoieres, la seua ubicació actual, prop de les Torres de Quart. Al llarg del s. XIX i gran part del s. XX, serví d’escenari per impartir classes de botànica i es realitzaren experiències d’aclimatació de plantes. A finals del s. XX, després d’un període d’abandonament, s’emprengué un procés de restauració en 1987, liderat per Manuel Costa, que conclogué amb la inauguració d’un nou edifici d’investigació en l’any 2000. El Jardí Botànic de la Universitat de València es dedica a la investigació de la diversitat vegetal, la conservació d’espècies rares, endèmiques o amenaçades de la flora mediterrània i a la conservació d’hàbitats naturals. Per completar les funcions encomanades pels Estatuts de la Universitat com a centre universitari de recerca, docència i difusió cultural, ofereix una intensa activitat educativa, destinada principalment a escolars, que es completa amb una variada programació cultural i divulgativa.