EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

| NOTÍCIES
CONTROL BIOLÒGIC AL JARDÍ BOTÀNIC DE LA MÀ DELS XIQUETS I XIQUETES DEL CEIP DE SANT ISIDRE

Per segon any consecutiu, l'alumnat d'aquest col·legi de València allibera marietes al nostre Jardí per combatre la plaga de la cotxinilla acanalada.  

L’alumnat de 6é del CEIP Sant Isidre de València ha participat en un projecte pioner coordinat des del servei de Sanitat vegetal de la Conselleria d’Agricultura que ha consistit en la cria de marietes Rodolia cardinalis al centre escolar per alliberar-les al Jardí Botànic de la Universitat de València. L’objectiu: ajudar a combatre la plaga de la cotxinilla acanalada, Icerya purchasi, ja que la marieta és el seu depredador natural.  

Al centre escolar s’instal·laren deu exemplars de Pittosporum tobira, coneguda com pitòspor o azahar japonès en castellà, en què es va introduir de forma artificial una plaga de cotxinilla acanalada. Quan les femelles posaren ous, es van soltar les marietes dins la gàbia i va començar el cicle, segons expliquen des del departament. Aquest xicotet insectari ha estat al corredor del CEIP Sant Isidre de València i ha sigut l’alumnat qui s’ha fet càrrec tant de l’observació dels insectes com del reg de les plantes, presa de temperatura i registre de dades.  

La cotxinilla acanalada és una plaga que causa greus problemes tant en plantes ornamentals com en els cítrics. A més de xuclar la saba, la cotxinilla segrega una melassa ensucrada sobre la qual es multipliquen diferents fongs i que atrau les formigues (aquestes actuen de protectores  i són capaces de traslladar-les i de tenir-ne cura). Una vegada estesa la plaga, una de les maneres més efectives de controlar-la és amb l’ajuda d’un exèrcit de marietes. S’evita, així, l’aplicació de productes fitosanitaris i permet ser més respectuosos amb el medi ambient. A més, el control biològic de la cotxinilla a través de Rodolia és un dels majors èxits de control de plagues. 

Les marietes alliberades són Rodolia cardinalis, un coleòpter, semblant a la marieta de 7 punts, però més xicotet i amb taques en compte de punts. Tant les larves com els adults tenen una activitat predadora molt intensa, sobre ous i sobre adults. Les femelles de marieta dipositen els ous prop de l’ovisac de la cotxinilla acanalada i les seues larves s’alimenten dels ous i de les nimfes de la cotxinilla. Ara bé, cal tenir en compte fer la solta en un moment de reproducció de la cotxinilla, ja que si escassegen les preses, descendeix la fecunditat de les marietes i augmenta el canibalisme.  

Amb aquesta experiència, en què el CEIP Sant Isidre participa per segona vegada, l’alumnat té l’oportunitat de conèixer de prop la jardineria ecològica i maneres alternatives als fitosanitaris per combatre les plagues. A més, també han pogut aprendre sobre altres temes relacionats, com els ecosistemes, la cadena tròfica o l’equilibri de la natura. Una experiència que tant des del centre educatiu com des de la Conselleria d’Agricultura i el Jardí Botànic de la Universitat de València es valora molt positivament, tant per la seua efectivitat, com per les seues implicacions en la difusió i educació entre les noves generacions de la gestió ecològica de jardins i la cerca de solucions sostenibles. 

Des del Botànic volem donar les gràcies a tots els xiquets i xiquetes que ha participat del projecte, així com als seus professors, per fer-ho amb tanta il·lusió i per impulsar des de l'escola pública pràctiques tan interessants i necessàries com aquestes.

MÉS INFORMACIÓ

Article a Espores: marietes, valuoses aliades percombatre la cotxinilla acanalada 
Projecte a la premsa: la biodiversitat es fa a classe  

VEURE GALERIA D'IMATGES