EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

| NOTÍCIES
ENS HAN DONAT UN PREMI!

El Jardí Botànic rep el premi d’Investigació aplicada a la conservació de la biodiversitat

El Jardí Botànic ha estat guardonat en la cinquena edició dels Premis Biodiversitat i Societat, que atorga la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana, en la categoria d’Investigació aplicada a la conservació de la biodiversitat. El guardó reconeix “els treballs i estudis continuats i de qualitat sobre conservació d’hàbitats i espècies rares, endèmiques i amenaçades de la flora i vegetació de la Comunitat Valenciana” dutes a terme des de la nostra institució.

La directora del Jardí Botànic, Isabel Mateu, ha volgut destacar que la conservació de les plantes ha estat “el lema del Botànic, des de la seua restauració”, treballant des de diferents fronts. “La conservació d’espècies i hàbitats és prioritària per al personal investigador” i “qualsevol aspecte relatiu aporta dades que poden ser molt rellevants per a la gestió, encara que aquesta siga competència de l’administració”. Com a exemples d’aquesta tasca, la directora del Jardí destaca el conveni amb Conselleria per a la recol·lecció i conservació de llavors de plantes amenaçades al Banc de Germoplasma on es manté “una representació que recull la diversitat genètica de cadascuna d’elles”, o la realització de jornades que anualment es dediquen a explorar intensivament un territori, la celebració de trobades i congressos de conservació o la plantació d’espècies d’interés. “Les persones que investiguen sobre plantes saben molt del treball dur, tant en el camp com en el laboratori, però estan poc acostumades als reconeixement” pel que, segons Mateu, “que una institució faça un reconeixement i premie eixe treball, posa de manifest que les dades que s’aporten són d’importància”.

El premi s’ha rebut amb “enorme alegria” al Botànic, explica la directora, com demostra el fet que “quasi la meitat del personal del va acudir a l’acte d’entrega”. “És un premi al Jardí Botànic en conjunt”, ha destacat Mateu, ja que encara que “els investigadors del Botànic treballen en la conservació d’espècies i hàbitats, també el propi Jardí i tot el personal, cadascú des del seu lloc, és important en eixe treball”.

Els Premis Biodiversitat i Societat tenen com a objectiu reconèixer públicament les entitats valencianes que destaquen en la gestió, conservació i/o difusió de la biodiversitat valenciana. Són entitats públiques i privades, associacions, empreses, etc. promotores i protagonistes d’accions de conservació, que desenvolupen un paper important en el seu àmbit d’influència que beneficia al territori i a la societat en conjunt i que veuen en aquests premis un reconeixement als seus esforços.

A l’entrega de premis, celebrada al Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, en presència de Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, va acudir la directora del Jardí Botànic, Isabel Mateu, acompanyada d’una àmplia representació del personal del mateix. A més del Jardí, també van ser guardonats l’Ajuntament de Torrevieja, en la categoria d’Ajuntament Exemplar; la Fundació de la Comunitat Valenciana Victoria Laporta Carbonell, en Producció de Naturalesa i Custòdia del Territori; el Simpòsium Internacional de Naturalesa i Fotografia de Vila-real, en la categoria de Difusió i Comunicació, i el Consorci gestor del paisatge protegit de la desembocadura del Millars, en la categoria d’Accions de Conservació.