EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

PLANTES VIVES | COL·LECCIONS BIOGEOGRÀFIQUES

La superfície i distribució dels continents ha canviat molt al llarg de 3.500 milions d'anys. La deriva continental i l'activitat volcànica han donat origen a l'actual distribució de les terres emergides del planeta. Alguns continents estaven originalment units i es van separar progressivament després d'estar coberts de vegetació. És el cas, per exemple, d'Amèrica del Nord i Europa. En separar-se les plantes van evolucionar de forma independent per açò, entre ells, queden encara avui moltes relacions florístiques que recorden aquell inici comú. Altres continents estan aïllats des de molt abans de l'aparició de les actuals famílies de plantes. La seua flora és única i molt diferent de la d'altres zones del planeta. No solament les espècies són endèmiques, sinó també moltes de les famílies són exclusives.

Les rutes migratòries de les aus i la seua capacitat per a transportar llavors o espores al pap, o adherides al cos, també estableixen relacions florístiques entre diferents zones terrestres. A nivell més local, les barreres geogràfiques provoquen l'aïllament de les poblacions i el posterior procés de diferenciació de les espècies reproductivament aïllades.

Comprendre l'origen i motiu de la distribució dels éssers vius és tasca de la biogeografia i en el Jardí Botànic es mostren algunes col·leccions que representen les relacions florístiques de la conca del Mediterrani, de les illes de Macaronesia o del territori valencià.


COL·LECCIONS BIOGEOGRÀFIQUES