EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Megaskepasma erythrochlamys

FAMÍLIA : ACANTHACEAE NOM CIENTÍFIC : Megaskepasma erythrochlamys NOM COMÚ : CAPA ROJA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica HÀBITAT :

Aquesta és una planta tropical que creix en zones fluvials. És autòctona de Veneçuela, però també es distribueix per alguns països d’Amèrica central i la subtropical.

DESCRIPCIÓ :

Arbust llenyós perennifoli, és a dir, amb fulles fotosintèticament actives durant totes les èpoques de l’any i que no cauen fins que es desenvolupen noves. La seua alçada està al voltant dels 3-4 m. Presenta una tija subquadrangular, d’aspecte pubescent i escorça rugosa. Les seues fulles, d'uns 30 cm de llargària, tenen forma el·líptica-ovalada i un marge amb una mica de crenulat (dents menudes). A més, té una nervació prou marcada amb pèls rígids ausents a la resta de la fulla. El pecíol és pubescent i sol mesurar de 2 a 4 cm. Exhibeix una inflorescència molt cridanera i abundant, a modo d'espigues terminals de color fúcsia-vermell, on les flors no són en realitat les protagonistes. I és que són les bràctees, les fulles modificades pròximes a aquestes flors, les que proporcionen eixe cridaner color y protegeixen a les vertaderes flors, de color blanc y amb una corol·la bilabiada pilosa d’uns 6 cm de grandària. Els llavis són lanceolats, sent el  superior bilobulat i l’inferior trilobulat. A més a més, compta amb dos estams i un estil, que són exserts (sobreïxen per dalt de la corol·la). El fruits són càpsules claviformes, de forma llisa i brillant, amb 4 llavors discoides al seu interior.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

La floració es produeix entre finals de l’estiu o principis de tardor, no obstant això, de vegades es pot retardar fins a l’hivern si la temperatura és molt càlida, com ocorre, per exemple, a Cuba. La planta fructifica a finals de la tardor.

CONSERVACIÓ :

No presenta cap problema de conservació i no es troba amenaçada. Tanmateix, està registrada com a invasora en alguns països tropicals. A Espanya, únicament està considerada com a invasora a Canàries, segons la Global registre of introduced invasive species.

CURIOSITATS :

La capa roja és una espècie amb un gran valor ornamental per les seues grans fulles i cridaneres inflorescències. És l’única espècie del gènere Megaskepasma, un nom que resulta de la combinació dels termes grecs “megas” = gran i “skepasma” = cobertura, degut al seu gran tamany. Per altra banda, tant el nom comú com l'epítet científic específic també fan al·lusió a les seues inflorescències roges i cridaneres, amb els termes “erythros” = vermell i “chlamys” = capa. 

CONREU AL JARDÍ :

És una planta poc tolerant al fred, com a conseqüència del seu origen tropical. Requereix climes amb temperatures càlides i una humitat ambiental alta, en sols fèrtils amb abundant reg en èpoques de creixement. A causa de l’acurtament de les estacions fredes, al jardí, la planta segueix cicles biològics en períodes semblants al tropical, i no és estrany que mostre inflorescència ben entrada la tardor. Al acabar l’hivern es poda per mantindre el tamany adequat i obligar la mata a créixer compacta. Es multiplica a l’estiu, normalment mitjançant esqueixos, mantinguts en llocs càlids. En general no solen floreixer fins dos anys després de la plantació.