EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

COL·LECCIONS SISTEMÀTIQUES | BROMÈLIES

VIURE SENSE ARRELS 

Les Bromeliàcies constitueixen una família gran i característica a la qual pertanyen la pinya tropical (Ananas), el clavell d'aire (Tillandsia) i diverses plantes ornamentals d'interior i hivernacle. Habiten, de manera natural, en zones tropicals càlid-temperades del centre i sud d'Amèrica, a excepció d'una espècie que viu en l'oest d'Àfrica. Estan adaptades a l'aridesa i molts dels gèneres s'han convertit en epífits (viuen sobre altres plantes).

En general, són plantes herbàcies de tiges curtes, amb una roseta basal de fulles rígides, amb freqüències espinoses i diversament acolorides. En moltes espècies, la base imbricada de fulles actua a manera de dipòsit d'aigua. Manquen d'arrels vertaderes i prenen directament l'aigua i els nutrients acumulats en el centre de la planta. El gènere més especialitzat (Tillandsia) utilitza uns pelets particulars per a prendre de l'atmosfera l'aigua i els nutrients que estan suspesos en ella.

A l'hivernacle d'exhibició del Botànic dedicat a les bromèlies podreu observar aquestes característiques morfològiques que les caracteritzen a més d'apreciar el seu gran valor ornamental, ja siga per unes espectaculars fulles bandejades (Billbergia, Cryptanthus i Guzmania), denses rosetes (Dyckia, Nidularum i Aregelia) o vistoses inflorescències (Pitcairnia, Billbergia, Aechmea i Vriesea), en funció del gènere.