EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

AGENDA | DIVULGACIÓ
MONOGRAFIES BOTÀNIQUES

Si sou fans del nostre Jardí, ara més que mai vos convidem a llegir aquestes monografies sobre les seues col·leccions de plantes més emblemàtiques, els arbres monumentals, les palmeres, els cítrics i els cactus. Publicació que podeu consultar en format digital de forma totalment gratuïta, mentre imagineu passejar pel nostre singular bosc urbà.


L'ARBREDA MONUMENTAL

La primera monografia és una publicació dels autors D. Manuel Costa, Catedràtic Emèrit de la Universitat de València i exdirector del JBUV, i José Plumed, Tècnic Especialista en Arboricultura del JBUV, que recull la gran diversitat d'arbres de tipus monumental que podem trobar al Jardí, així com altres plantes notables que, sense ser arbres en sentit estricte, s'han convertit en elements singulars del Botànic, com és el cas d'algunes ciques, iuques o palmeres.

L'arbreda és sense cap dubte la col·lecció més important del nostre Jardí, perquè li atorga caràcter i perquè l'ha convertit amb el pas dels anys en eixe gran bosc urbà que és avui dia. Descripció general, ecologia, mapa de distribució, dades biomètriques i usos més importants de 65 espècies diferents, juntament amb imatges de gran qualitat visual, és el que podrem trobar en aquesta magnífica guia que inclou a més un plànol amb les seues localitzacions exactes en el Jardí, perquè es convertisca en l'acompanyant perfecte mentre imaginem passejar sota la immensa arbreda del Botànic. 

LES PALMERES

Les Palmeres,  és un llibre magníficament documentat i elaborat pels especialistes José Plumed i Manuel Costa, que recull els 39 gèneres de palmeres representats al Jardí Botànic de la Universitat de València. Un museu viu dedicat a la conservació de les plantes que reflecteix la gran biodiversitat d'espècies vegetals que podem trobar en el nostre planeta. En aquesta publicació trobareu informació detallada  de cadascuna de les espècies, al costat d'imatges de gran qualitat visual que introduiran al lector en el fascinant món de les palmeres. Un grup molt divers reunit en la família Arecaceae i propi d'ambients tropicals i subtropicals, però que es troba àmpliament representat al Botànic gràcies a la benignitat del clima de València.

ELS CÍTRICS

Els cítrics, és una publicació que recull la gran biodiversitat que alberga el Jardí amb unes 50 espècies diferents de cítrics, concentrades entre la zona d'horta i la Plaça Carles Pau del Botànic. A més, el projecte està realitzat en col·laboració amb l'Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), com una mostra més del treball conjunt entre ambdues institucions que va començar fa més de 20 anys.

Aquesta publicació està dedicada a la subfamília Aurantioideae, que engloba el complex gènere Citrus, amb descripcions detallades, així com un apunt especial sobre la citricultura a Espanya. A més a més, inclou fitxes amb la caracterització morfològica de cada espècie, els seus usos i aprofitaments, i imatges de gran qualitat que ajudaran al lector a reconéixer fàcilment cadascuna de les plantes.

Des dels cítrics més estimats pel seu cultiu, com ara les taronges, mandarines, llimes o aranges, fins a altres espècies amb usos molt diferents com la bergamota, molt apreciada en perfumeria per l'oli essencial extret de la seua escorça, o els cidros, coneguts per les seues aplicacions medicinals i connotacions religioses. Un món per descobrir que amaga una gran diversitat vegetal i cultural.

ELS CACTUS

L’últim volum de les Monografies Botàniques del Botànic està dedicat a una de les seues col·leccions més importants i admirades, les plantes crasses, capaces d'emmagatzemar aigua en la tija, l'arrel o les fulles per a sobreviure en climes àrids. Conegudes també com a suculentes, aquestes plantes engloben famílies botàniques molt diverses. Ací, des del Jardí hem convidat a l’expert D. Vicente Bueno Ripoll, a que ens parle d’una de les seues famílies més importants, Cactaceae.

Amb més de 600 espècies representades al nostre Jardí, en aquest volum trobareu informació general dels cactus al voltant de la seua sistemàtica, distribució i ecologia, anatomia i fisiologia, reproducció i cultiu, i també dels seus usos i aprofitaments. A més d’una sèrie de fitxes descriptives amb magnífiques imatges de José Plumed, sobre els gèneres representats al nostre Jardí.