CULTURA I COMUNICACIÓ | 2020
IDENTIFICACIÓ I RECOL·LECCIÓ DE BOLETS

INICIACIÓ A LA MICOLOGIA DE CAMP

DIES: 29 - 30 NOVEMBRE 2019

PRIMER DIA DE MATRÍCULA: 8 NOVEMBRE 
PROFESOR: José Fajardo, doctor en Biologia-Etnobiologia, membre del grup de recerca en Etnobiologia i Flora del sud-est Ibèric (Institut Botànic, Jardí Botànic de Castella-la Manxa) i membre de la Societat Micològica d’Albacete.
LLOC: Laboratori docent (planta baixa, esquerre) i eixida a determinar segons temporada micològica. 
HORARI: divendres 29 de novembre, de 16 a 20 h, i dissabte 30 de novembre de 8 a 18 h (eixida al camp per recol·lectar).
PREU: 65 € (autobús per a l’eixida al camp inclòs) 
DIRIGIT A: Qualsevol tipus de públic interessat en la recol·lecció de bolets i en el coneixement dels fongs (no són necessaris coneixements previs).
NOTA: les persones assistents hauran de portar dinar i aigua per passar el dia al camp, calcer i roba apropiats, un cistell i una navalla. També es recomana portar lupa de camp, bloc de notes i càmera fotogràfica.

DESCRIPCIÓ

Gaudir dels bolets només és possible si s’és capaç d’identificar-los correctament. I la tardor no seria tardor sense la presència d’aquests fascinant organismes al camp i a la taula. Tant si no ho has fet mai com si vols millorar els teus coneixements, amb aquest taller d’identificació i recol·lecció de bolets et podràs iniciar de forma segura en el món dels fongs.

En una sessió teòrica introductòria, aprendrem quines són les característiques bàsiques  dels fongs, les seues formes de vida i el seu nom (el científic) i aprofundirem en el coneixement dels bolets, característiques i com recollir-los. I tot això, ho posarem en pràctica per determinar amb mostres fresques diferents espècies de fongs que podem trobar als boscs mediterranis.

Aprés tot allò bàsic, arribarà el moment d’eixir al camp i demostrar que sou autèntics boletaires! Sense por, podreu identificar espècies comestibles i tòxiques i aquelles sense cap valor culinari. En tot el procés d’aprenentatge i en l’eixida al camp, comptarem amb els coneixements d’un expert en la matèria, José Fajardo, doctor en Biologia-Etnobiologia, professor de la secció de Natura a la Universitat Popular d’Albacete, membre del grup de recerca en Etnobiologia i flora del sud-est Ibèric (Institut Botànic, Jardí Botànic de Castella-La Manxa) i membre de la Societat Micològica d’Albacete.

Amb sort i encert, a l’hora de sopar es podreu menjar els bolets trobats (i adequadament identificats i recol·lectats).

INSCRIPCIÓ

Cal reservar places, només a partir del primer dia de matrícula, mitjançant el formulari d'inscripció d'aquesta secció, cridant al 96 315 68 16, de dilluns a divendres de 9 a 14 hores, o per correu electrònic a cicbotanic@uv.es indicant el teu nom, cognoms, NIF, i telèfon de contacte. Una vegada vos confirmem la plaça, heu de fer el pagament a qualsevol oficina de Bankia, al número de compte ES71 2038-9651-69-6000157596.

El justificant cal fer-lo arribar al Jardí per fax (96 315 68 26), correu postal (Jardí Botànic-Excursions, c/de Quart, 80 46008), correu electrònic (cicbotanic@uv.es) o en persona (a la recepció).

PROGRAMA DEL CURS

- El regne dels fongs: nutrició i fisiologia, formes de vida, classes, nom científic.
-  Els bolets: característiques diferencials i com recollir-los.
- Taller pràctic: determinació de mostres fresques de diferents espècies de fongs de boscs mediterranis.
- Eixida al camp (lloc a determinar segons estació micològica). Visita a distints ecosistemes per a conèixer espècies comestibles, espècies tòxiques i espècies sense valor culinari. Reconeixement de mostres en el camp.

MÉS INFORMACIÓ

Si vols saber més sobre fongs et recomanen aquests articles de la Revista Espores. La veu del Botànic:

Noves espècies de fongs al territori valencià
Sol com un fong
Els fongs salvaran el món!

validxhtml validcss