CULTURA I COMUNICACIÓ | 2020
POR LAS RAMAS

EXPOSICIÓ DE MANUEL SÁEZ

DIES: 25 MAIG  -  24 SETEMBRE 2017

SALA ESTUFA FREDA. ENTRADA GRATUÏTA AMB L’ENTRADA DEL JARDÍ.
HORARI ESTIUENC: 
de dilluns a diumenge d'11 a 14 H, i de 17 a 20 H.
INAUGURACIÓ: 25 MAIG, 19.30 H 

DESCRIPCIÓ

El Botànic acull una exposició molt especial, Por las ramas, l’obra del pintor Manuel Sáez, que suposa una tornada al Jardí vint-i-un anys després de la seua exposició Trópicos. Per a l’ocasió l’Estufa Freda es transforma en un nou espai expositiu i alberga la força del color i la suggerència de la trama de la proposta de Manuel.

La mostra Trópicos fou un recull del seu treball realitzat a la República Dominicana, però en aquesta ocasió Por las ramas, tot i estar també viscuda i creada a partir de la natura, és completament diferent. Manuel Sáez porta al Jardí un retrat del Botànic sorgit després d’haver-se convertit en un dels seus visitants més assidus. Enamorat del nostre espai i fascinat per tot el que ací ocorre, s’endinsa en cada racó i corredor exterior, però també als laboratoris i els espais de conservació i, finalment, rescata elements concrets, fragments, posa sobre ells la seua mirada d’artista i els retrata amb una pintura precisa i, al mateix temps, renovadora.

La última vegada que poguérem contemplar obra de Manuel Sáez fou a la Sala Parpalló, al 2008. Tot i aquest llarg període Manuel, que actualment viu i treballa a València, té un llarg llistat d’exposicions individuals i col·lectives que recorren tota la península , i també Europa i Sud-Amèrica. L’han acollit l’IVAM, el Cercle de Belles Arts de Madrid, el museu Rufino Tamayo a Mèxic o el Museu d’Art Contemporani de Montevideo, entre molts altres, així com nombroses galeries. Premi Ícaro i Beca de l’Academia Espanyola de Belles Arts a Roma, l’Àgora de la Universitat Jaume I a Castelló està dissenyada per ell, un gran guant blanc composat de 27.930 peces de gres porcellànic antilliscant. 

Manuel Sáez ha captat l’origen del Jardí, allò que hi havia a l’Hort de Tramoieres quan a principis del segle XIX el visità el Rector Vicente Blasco, tal volta en companyia del seu deixeble i amic Antonio José Cavanilles. En aquella visita, clau per a la història futura del Botànic, trobaren els elements que permeteren el seu desenvolupament: aigua, terra, llum i tàpia; i també els trobem ara al retrat que ens fa.

És un esperit inquiet, un explorador del segle XXI. Alejandro Malaspina inicià un viatge de circumnavegació que el portaria a donar la volta al món a finals del segle XVIII, a la mateixa època en la que la Universitat de València buscava localització per al seu Jardí Botànic. Dos-cents anys després Manuel inicià un singular viatge de circumnavegació pel seu univers particular, el nucli del qual fou aquest mateix Jardí.

Els grans botànics han estat grans dibuixants. És la millor forma d’observar i aprendre sobre un objecte, sobre allò complex, amb capes (amb verticils, com diem els científics) i, segurament també, sobre un mateix.

Jaime Güemes, conservador del Jardí Botànic

MÉS INFORMACIÓ

www.msaez.com  
www.instagram.com/saezmanuel

validxhtml validcss