CULTURA I COMUNICACIÓ | 2019

CONFERÈNCIES DEL BOTÀNIC 2013

CAMPANYA L'HERÈNCIA DELS ARBRES

CICLE DE CONFERÈNCIES. DEL 6 DE MARÇ AL 25 D'ABRIL DE 2013

Enguany, els arbres seran els protagonistes del cicle de conferències del Jardí Botànic que estarà emmarcat en la campanya “L'Herència dels arbres”. Perquè a més d'exercir un paper clau en la natura, aquests grans vegetals són font de cultura i inspiració, com a testimonis immutables de la història de la humanitat.

Una nova oportunitat per gaudir de xerrades amb contingut botànic i científic per a tots els públics, que durant els mesos de març de març i abril tindran lloc a l'Auditori Joan Plaça del Jardí. Seran a les 19h, l'entrada serà lliure i l'aforament limitat.

 

L’arbre no és sols un ésser viu determinant per a la nostra supervivència al Planeta, és un record viu de la història i les creences de la humanitat, així com de la seua cerca espiritual. La entitat arbòria és un símbol que forma part d’un llenguatge primitiu i universal i és un mitjà per a recuperar l’antiquíssim llegat de tradició oral, costums i mites, que ens brinda la possibilitat de comprendre l’evolució de l’ésser humà. Els nostres avantpassat honraven i mantenien un llaç amb el món vegetal a través de cerimònies i rituals cíclics, ofrenes, cants i eixarms, per a revitalitzar i assegurar la prosperitat de la terra, amb la que vivien en simbiosi. L’arbre és el temple, escola, referent natural per a guarir, centre de cosmovisió xamànica i font d’inspiració artística. Per això us proposem un enfocament de l’arbre des de disciplines com la botànica, l’arqueologia, l’antropologia, les religions comparades, la literatura i l’art. Perquè l’arbre és la porta d’entrada per a desxifrar els misteris de la natura i de l’ànima humana.

                                     Montserrat Hormigos, creadora i comissària del proyecte "L'Herència dels arbres"

PROGRAMACIÓ DEL CICLE DE CONFERÈNCIES

6 DE MARÇ. EL QUE ELS ARBRES MURMUREN

Montserrat Hormigos, doctora en Comunicació Audiovisual i Teoria dels llenguatges. Membre de l'Associació Internacional de Crítics d'Art.

13 DE MARÇ. L'ARBRE DE LA VIDA EN LES TRADICIONS NATIVES AMERICANES

Pablo Miztli, membre del Consejo de la Búsqueda de Visión y Danza del Sol del Fuego Sagrado de Itzachilatlan.

27 DE MARÇ. ARBRES I MOTIUS VEGETALS DE LA PREHISTÒRIA DE LA PENÍNSULA IBÈRICA

Rafael Martínez Valle i Pere M. Guillem Calatayud, de l'Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Generalitat Valenciana.

17 D'ABRIL. MITOLOGIA, ART I NATURA, LA FONT DE LA INSPIRACIÓ

Ignacio Abella, naturalista, escriptor i divulgador

25 D'ABRIL. ARBRES SIMBÒLICS I VENERATS. DELS PATRONS GLOBALS A LES PARTICULARITATS VALENCIANES

Daniel Climent i Giner, professor, escriptor i divulgador etnobotànic

I presentació del llibre Herbari. Viure amb les plantes, de Daniel Climent i Ferran Zurriaga, a càrrec dels autors.

validxhtml validcss