CULTURA I COMUNICACIÓ | 2020
EUNOPS 2014, CONGRÈS DE PALMERES AL BOTÀNIC

Aquest mes de maig, el Jardí Botànic acull la XIV reunió anual d’EUNOPS, The European Network of Palm Scientists, la plataforma europea que reuneix als experts en el món de les palmeres. Segons ells mateixos es defineixen, són una associació informal de biòlegs interessats en les palmeres, i que les treballen i investiguen des d’un ampli ventalls de punts de vista. 

La seua reunió es creà al 2001 per a facilitar l’intercanvi d’informació a Europa, i per promocionar la col·laboració entre tots els agents implicats en la gestió de les palmeres, investigadors, professors, conservadors, podadors, etc. Tot i no estar tancades als professionals europeus, sí que són països del continent els que accepten ser seus de l’acte. Fins ara han passat per Dinamarca, França, Itàlia, Rússia, Suïssa i Anglaterra entre altres, i a Espanya estigueren ja a 2004 a La Gomera.

Del 10 al 12 de maig els professionals de diversos països posaran en comú a València experiències, projectes, coneixements i investigacions. Per exemple, al congrés del passat any es tractaren temes tan diferents com els punts calents en la diversitat de palmeres, els exemplars de Madagascar, la regió Amazònica, o Nova Guinea, la vulnerabilitat de les africanes pel canvi climàtic o la diferenciació genètica, entre molts altres. 

El programa organitzat pel Jardí compta a més amb una excursió per al tercer dia al Palmeral d’Elx, per mostrar als visitants aquesta joia que tenim tan a prop. I fins i tot, del  16 d’abril al 25 de maig, es podrà visitar en l’Estufa Freda del Botànic una mostra dedicada exclusivament a les palmeres. En ella descobrirem des de la seua distribució a la seua biologia, passant pels usos i explotacions, una mostra de troncs, altra d’artesania i treballs creatius d’arreu del món a partir de material de palmera, i també els exemplars més importants amb els que conta el Botànic. 

I és que el Jardí conté una espectacular col·lecció de palmeres iniciada a mitjan s. XIX. Les podem trobar repartides per tota la seua extensió, i entre elles distingirem més de 120 espècies: des de les naturals dels països tropicals i subtropicals fins a les que es conreen a terres temperades d’Europa. El conjunt resulta d’un gran valor ornamental , i destaquen des dels exemplars amb més de dos segles, fins a la palmera més especial, una datilera amb 35 braços anomenada carcassa, per semblar-se a aquesta figura de focs artificials. 

www.eunops.org

validxhtml validcss