CULTURA I COMUNICACIÓ | 2019

CAMPANYA L'HERÈNCIA DELS ARBRES

RECOMANEM...
Gaudeix dels arbres tot l'any amb les diferents propostes que des del Jardí Botànic anirem proposant en aquesta secció. 

LECTURES RECOMANADES  

UN BOSQUE EN LA CIUDAD  puv.uv.es
Descobreix els arbres monumentals del Botànic 
Jordi Corbera, Jaime Güemes i Carles Puche ens conviden a viatjar per la natura de tot el món a través dels arbres més emblemàtics del Jardí Botànic de la Universitat de València. Un recorregut detallat pels grans del Jardí que ens farà oblidar per moments l'ambient urbà estressant que queda fora dels murs del Botànic. Una Publicació de la Universitat de València (ISBN 8437063418). Podeu consultar online el llibre i també adquirir-lo a la tenda del Jardí o mitjançant la web de PUV.

LES PALMERES
Monografies Botàniques del Jardí Botànic de la Universitat de València 
Un llibre magníficament documentat i elaborat pels especialistes José Plumed i Manuel Costa, que recull els 39 gèneres de palmeres representats en el Jardí Botànic de la Universitat de València. Descripció general, estructura, etimologia, dades taxonòmiques i ecològiques d'interès, mapes de distribució, usos i aprofitaments tradicionals de cadascuna de les espècies, al costat d'imatges de gran qualitat visual que introduiran al lector al fascinant món de les palmeres. Disponible al Jardí Botànic.

HERBARI mètode.cat 
Viure amb les plantes 
Amb aquest llibre, de la col·lecció Monografies Mètode, Daniel Climent i Ferran Zurriaga presenten un recull de textos etnobotànics on la ciència, la literatura  i l’art ens descobreixen una nova forma d’acostar-nos a la botànica i a les plantes del nostre paisatge. Podeu llegir ací uns dels capítols de la monografia. A més, podeu adquirir-la a la tenda del Jardí, mitjançant la web de PUV o de regal subscrivint-vos a la revista Mètode que celebra els seus 20 anys d'activitat.

REVISTA MÈTODE  mètode.cat 
Revista de divulgació científica de la Universitat de València
Si t’abelleix saber més sobre arbres i tot allò que els envolta la revista Mètode de la Universitat de València n’és una bona font. Et recomanem alguns dels números publicats relacionats amb els arbres:

Nº 72 Botànica Estimada. Etnobotànica, una ciència de persones i plantes
Nº 49 L’arbre evitern. El cultiu de l’olivera al Mediterrani
Monogràfic Herbari, viure amb les plantes. Daniel Climent i Ferran Zurriaga
Nº 70 Quan es crema el bosc
Nº 58 Paisatges
Nº 52 Endèmics

EL GUARDIÀ INVISIBLE www.doloresredondomeira.com
Una novel·la d'intriga entre arbres
Un llibre de Dolores Redondo que té lloc als boscos navarresos on la tensió dels assassinats es mescla amb l’atmosfera misteriosa d’uns boscos únics. 
Destaquem les seues detallades descripcions sobre els arbres que apareixen a la història.

ESCRITOS EN LA CORTEZA ernestorodriguezabad.com  
Contes per gaudir i reflexionar
"Así empezó todo, bajo la sombra de un árbol nacieron las palabras, las historias, los relatos. Y la vida fue más fantástica. Se llenó de emociones"

Una selecció de tretze mites i llegendes de diferents pobles del món que tenen com a protagonistes als déus, la mitologia, la natura i, sobretot, als arbres. Llibre de l'editorial Alfaguara-Juvenil destinat al públic jove, però adequat per a qualsevol edat, amb il·lustracions d'Ester García.

EL BARÓN RAMPANTE. Un clàssic d'Italo Calvino
Novel·la d'aventures que amaga més del que sembla
Puja't als arbres amb Cosmio Piovasco, el protagonista de El Barón Rampante, que va prendre la inusual decisió de viure damunt dels arbres als 12 anys d'edat. Descobreix les aventures i els problemes a què aquest jove noble va haver de fer front i com s’estima des dels arbres.

SINTONITZA  

EL BOSQUE HABITADO
Los domingos a las 11h, R3
www.rtve.es/alacarta/audios/el-bosque-habitado
Emissió radiofònica setmanal presentada i dirigida per María José Parell en Ràdio 3 de Ràdio Nacional d'Espanya. Un programa on naturalesa, literatura i música convergeixen entorn de la figura dels boscos com a element conductor.

EXPOSICIONS  

BOTANyCA
www.museodeevolucionhumana.com MARÇ - 31 AGOST 2013

Una visió alternativa de les espècies vegetals com a font d'inspiració per als artistes actuals i les seues diverses formes de representació plàstica. Escultura, fotografia, pintura, instal·lacions i molt més, a càrrec del grup de recerca Art, Naturalesa i Ciència de la Universitat Complutense de Madrid, que des de l'anàlisi entre ciència i naturalesa presenta una exposició col·lectiva de gran sensibilitat que es mou entre el conceptual i allò surreal, i que cerca en l'estudi de la botànica una nova visió del que ja crèiem conegut.

PISSARRO
www.museothyssen.org 4 JUNY - 15 SETEMBRE 2013
La primera retrospectiva de Pissarro a Espanya, centrada en els paisatges rurals i urbans que aquest gran artista parisenc va anar retratant al llarg de tota la seua trajectòria. Llocs com Louveciennes, Pontoise i Éragny, van inspirar a aquest pioner de l'impressionisme que potser va quedar eclipsat per l'immens èxit del seu amic Monet. Una mostra amb 79 olis que podrem visitar en el museu thyssen fins a mitjans de setembre. I si Madrid vos queda una mica lluny, també podeu recórrer virtualment l'exposició a través de la pàgina web del museu.

ÁRBOLES, D'EVARISTO GUERRA
www.uma.es 10 MAIG - 10 JULIOL 2013
Fins al pròxim mes de juliol, la sala d'exposicions del rectorat de la Universitat de Màlaga albergarà l'obra d'Evaristo Guerra. La mostra presenta, d'una banda, una col·lecció de vuit olis de nova producció dels arbres més representatius del paisatge malagueny (garrofer, olivera, figuera...). La resta de la sala recull l'obra gràfica que l'artista ha anat desenvolupant al llarg de la seua carrera, que en la seua majoria guarda relació amb les muntanyes i paisatges de Màlaga.

LOS ÁRBOLES DEL BUEN CAMINO
luisarubines.com 9 ABRIL - 30 JUNY 2013
La fotògrafa de Lugo Luisa Rubianes reuneix una col·lecció de fotografies preses en la gallega Ribeira Sacra, entre els rius Sil i Miño, que evoquen formes mitològiques i quasi oníriques d'arbres que han passat prop de mig segle sota l'aigua. Una mostra que pots visitar fins al pròxim 30 de Juny en el Centre d'Educació Ambiental El Huerto del Retiro de Madrid.

RUBENS, BRUEGHEL, LORENA. EL PAISAJE NÓRDICO EN EL PRADO
www.museosdeandalucia.es 14 MARÇ - 2 JUNY 2013
El Museu de Belles Arts de Sevilla acull aquesta exposició que ens convida a recórrer l'evocador món del paisatge nòrdic del segle XVII a través de diferents pintors i col·leccionistes. Muntanyes, boscos, paratges nevats, rius... representats amb fidelitat i que emmarquen escenes de la vida quotidiana de l'època, en Flandes i Holanda.

IMPRESSIONISME I AIRE LLIURE, DE COROT A VAN GOGH
www.museothyssen.org 5 FEBRER - 12 MAIG 2013
Una mostra que romandrà al Museu Thyssen de Madrid fins al 12 de maig de aquest any, amb una magnífica col·lecció de paisatges i artistes que buscaven la inspiració en la natura. 

validxhtml validcss