COL·LECCIONS | Catàleg virtual d'espècies
« tornar

Drosera capensis


Família : DROSERACEAE Nom científic : Drosera capensis Nom comú : ATRAPAMOSQUES Col·lecció del Jardí : Hivernacle d'exhibició: Carnívores Descripció :

És una planta carnívora de fulla perenne que consta d'una tija principal curta i llenyosa que creix cap a dalt. Té arrels ben desenvolupades. Els fulls de forma estreta i allargada, irradien des de la tija i es componen d'un pecíol i una làmina, ambdós de la mateixa longitud que la làmina. La làmina és plana i està recoberta per tentacles (tricomes o pèls vegetals), més llargs en els marges de la fulla. Aquests tentacles produeixen una espècie de cola (mucílag) amb forma de goteta al final del mateix, que acaba per atrapar aquell insecte que es pose sobre la fulla; aquesta es plega o s'enrotlla en direcció al seu propi centre per embolicar la presa, que és digerida per uns enzims que segrega la planta, obtenint així els seus nutrients. El color de les fulles és verd, tot i que el conjunt del borrissol li aporta un color vermellós. La planta produeix llargues tiges florals, cadascuna dels quals pot tenir entre una i dues dotzenes de flors. La flor presenta un color rosat i té 5 pètals. Són de mida menuda (≤ 2 cm) de diàmetre i produeixen una abundant quantitat de llavors.

Hàbitat :

Originària de Ciutat del Cap (Sud-àfrica), aquesta espècie habita en pantans, al llarg de cursos d'aigua, en permanents filtracions i en àrees humides de fynbos (formació vegetal més estesa de la regió del Cap, caracteritzada per ser arbustiva ja que només plou a l'hivern i els incendis són freqüents a l'estiu). Es distribueix principalment per Sud-àfrica.

Floració i fructificació :

Floreix des de la primavera fins a la tardor. La vida de cada flor és efímera, però a causa del gran nombre de flors de cada tija aquestes s’obrin dia a dia, romanent amb flors un parell de setmanes.

Conservació :

No és una planta amenaçada. Es tracta d'una espècie molt resistent i de fàcil cultiu, fet pel qual és coneguda.

Curiositats :

En anglès rep el nom de Cape Sundew, que queda traduït a una cosa així com "Rosada del sol del Cap". Això és degut a dues característiques de la planta: habita en el Cap de Sud-àfrica, i quan rep la llum de forma directa, sembla estar coberta de gotes de rosada sobre un fons vermell, convertint-se en un parany per als insectes. Pel que fa al nom científic passa una cosa semblant; Drosera deriva del grec drosos (rosada, gotes de rosada) i capensis, fa referència a l'epítet geogràfic de la seua localització.
S'utilitza com a planta ornamental, i actualment, encara es fa un licor de rosada de sol, la recepta es remunta al segle XIV. Per a la seua elaboració s'empren fulles fresques de Drosera capensis, Drosera spatulata i Drosera rotundifolia.

Conreu al Jardí :

Es tracta d'una espècie que s'adapta molt bé a diverses condicions climatològiques, de manera que la majoria de col·leccionistes de carnívores té almenys una varietat de capensis.
Necessita llum natural abundant; a l'hivern pot estar exposada al sol durant tot el dia, però, a l'estiu és indispensable que la llum li arribe indirectament. Si això no passa, la planta pot patir un trastorn en el qual les fulles començaràn a créixer però cauràn i a més, disminuirà la producció de mucílag. Es desenvolupa bé en llocs on la temperatura oscil·la entre 5 i 28 ° C, però pot tolerar tant gelades (no molt prolongades) com temperatures que sobrepassen en casos puntuals els 35 ° C.
Tolera sòls amb baix contingut en nutrients i requereix molta humitat, ja que les llargues arrels estan contínuament absorbint aigua, de manera que el reg ha de ser abundant. És important utilitzar aigua desmineralitzada, a causa que els minerals cremen les arrels de la planta.
Pel que fa a la seua reproducció, es tracta d'una planta senzilla de reproduir a partir de llavors. Això es deu al fet que es pot autopol·linitzar (un insecte que reculla pol·len d'una flor pot pol·linitzar a la mateixa), ja que per facilitar el procés de pol·linització, produeix unes tiges florals molt més llargs que les fulles per evitar que l'insecte que pol·linitza quede atrapat abans d'acabar el procés. També es pot reproduir per esqueix.

validxhtml validcss