COL路LECCIONS | Cat脿leg virtual d'esp猫cies
« tornar

Opuntia ficus-indica


Fam铆lia : CACTACEAE Nom cient铆fic : Opuntia ficus-indica Nom com煤 : FIGUERA DE MORO O DE PALA Col路lecci贸 del Jard铆 : Plantes crasses H脿bitat i Distribuci贸 :

Procedent d´Amèrica tropical i introduïda de manera intencionada en el nostre territori, pels conqueridors espanyols del Nou Món, per al cultiu agrícola. Naturalitzada en el paisatge mediterrani peninsular sobretot en talusos o vessants assolellats on pot associar-se amb Agave americana donant lloc a un paisatge similar al dels deserts americans.

Descripci贸 :

Arbust, a voltes arborescent, amb tiges dividides en segments verds aplanats, el·líptics i carnosos coneguts com a pales o cladodis. Les fulles són de color verd o porpra però amb prou tenen poca rellevància ja que són molt xicotetes (3mm). A més, presenta espines blanques d´uns 2 o 3 cm de longitud que tendeixen a desaparèixer en les formes conreades. Les seues flors en forma de corona són grans i vistoses, i poden ser grogues, vermelloses o ataronjades. Mentre que els fruits, comestibles i espinosos, poden ser verds, ataronjats o rojos, depenent del punt de maduració en el qual es troben.

Floraci贸 i fructificaci贸 :

Floreix de maig a juny i fructifica al llarg de tot l´estiu.

Conservaci贸 :

És una planta exòtica que competeix avantatjosament amb la vegetació autòctona en les zones àrides i càlides on aconsegueix naturalitzar-se. En el nostre país es troba molt estesa pel sud i la costa mediterrània, i fins i tot a les illes Columbretes, Balears i Canàries. El seu caràcter invasiu radica en que les pales que es desprenen tenen la capacitat d´arrelar i formar un nou individu. A més, les llavors, una vegada separades de la polpa poden romandre en letargia durant molt de temps fins que es presenten les condicions idònies per a germinar.

Els mètodes físics d´eradicació són bastant eficaces excepte quan l´extensió afectada és molt gran i sempre tenint molta cura amb els fragments despresos. Encara que efectiu, es desaconsella l´ús del foc per al seu control en la zona mediterrània pel perill d´incendi que comporta, en canvi, sí que s´aposta pel control biològic a través de l´hemípter paràsit Dactylopius opuntiae, comunament conegut com la la cotxinilla del nopal.

Curiositats :

La figuera de moro va ser introduïda a Espanya després del descobriment d´Amèrica per al cultiu agrícola amb doble finalitat, d´una banda perquè servia d´aliment per a la cotxinilla del nopal d´on s´extreia aqueix tint tan benvolgut per la reialesa en aquella època per a tenyir les seues vestimentes, ja que el roig era símbol de poder. Per una altra, per la seua importància gastronòmica a causa del seu saborós fruit conegut comunament com a figa de moro, rica en minerals, fibra i vitamines. Encara que, en el nostre territori no és alguna cosa habitual, les pales també són consumides en la seua regió d´origen.

Després va començar a utilitzar-se com a planta ornamental i per a formar tanques protectores en zones àrides, fins que va ser catalogada com planta invasora.

Conreu al Jard铆 :

Resisteix ben la sequera, les temperatures extremes i els forts vents marítims. Es desenvolupa durant els mesos d´estiu. Necessita il·luminació intensa i no tolera els sòls mal drenats. La germinació té lloc amb temperatures altes i es reprodueix tant vegetativament com per llavors.

validxhtml validcss