EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2020

AGENDA | EXPOSICIONS
LES PLANTES DEL PARC NATURAL DEL TÚRIA

EXPOSICIÓ DE JOSÉ QUILES I AURELIO PEÑA

DIES: 1 AGOST - 29 SETEMBRE 2019

SALA HORT DE TRAMOIERES, ENTRADA GRATUÏTA
OBERTA DE DILLUNS A DIUMENGE DE 10 A 20 H 

UNA MOSTRA DE L'AJUNTAMENT DE VILAMARXANT
Organitza:
Jardí Botànic UV
Col·labora:
Parc Natural del Túria (Ganeralitat Valenciana), Coordinadora en defensa de los bosques del Turia, Coordinadora per la protecció de Les Moles.

DESCRIPCIÓ

Descobrir la singularitat del patrimoni vegetal del nostre territori, això és el que el biòleg Aurelio Peña i el fotògraf José Quiles ens conviden a fer aquest estiu al Botànic, mitjançant la mostra “Les plantes del Parc Natural del Túria”.

Una mostra fotogràfica itinerant amb més de quaranta fotografies de plantes endèmiques iberollevantines, i d’altres autòctones rares o amenaçades, que caracteritzen aquest espai natural protegit de gran valor ecològic de la província de València, que s’estén per les comarques de l’Horta, El Camp del Túria i Els Serrans. 

I per què només aquest tipus de plantes? Perquè estem parlant d’espècies que no podem trobar a altres llocs, en el cas dels endemismes, ja que tenen la seua distribució limitada a territoris molt concrets, d'espècies poc habituals, en el cas de les rares, i d’altres molt escasses ja que es troben amenaçades. Un important tresor natural que s'ha de posar en valor! I és que la flora endèmica, rara i amenaçada és l’expressió de l’originalitat d’un territori, i posseir una flora exclusiva significa, a més, que es posseeix un paisatge i un clima incomparables i també una cultura i una personalitat pròpies, comenta Peña.

Per això, amb la declaració d’aquesta zona com a Parc Natural en 2007 es va donar un pas molt important en la conservació de la seua diversitat vegetal, que recull entre altres hàbitats d’interès l’escàs i valuós bosc ripícola mediterrani que ens queda associat al riu Túria, a més de pinedes de pi blanc i matoll mediterrani, i una bona representació de l’Horta Valenciana. Sobre tot, tenint en compte, la gran densitat de població i l’alta industrialització de l’àrea metropolitana. 

Però amb aquest projecte de l’Ajuntament de Vilamarxant, recolzat pel mateix Parc Natural del Túria entre altres col·laboradors, els autors volen donar un pas més enllà mostrant-nos a través de didàctiques i suggerents fotografies, la bellesa i les particularitats de plantes com l’herba de les llunetes i els seus fruits en forma de xicotetes ulleres, l’orquídia abellera vermella amb unes flors que s’assemblen a una vespa, o la diversitat foliar de l’aquàtica llengua d’oca. I així embarcar-vos en un autèntic passeig botànic que començarà al nostre Jardí i que podrà continuar, si vos animeu, d’excursió pel Parc, on podreu gaudir d’eixa natura en viu i en directe, a més de reconèixer-la i admirar-la quan la tingueu davant. Perquè només es protegeix i conserva el que es coneix i valora (Pla Nacional d’Educació i Patrimoni)

SOBRE ELS AUTORS

JOSÉ QUILES HOYO
Aficionat a la botànica i la fotografia que està darrere de www.florasilvestre.es, una extensa i magnifica col·lecció digital d’imatges de plantes de la Península ibèrica i Balears, a l’abast de tothom i sense ànim de lucre, feta des del respecte pel medi ambient i la seua preservació, i de la bellesa que suposa per a l’autor retratar-lo.

AURELIO PEÑA RIVERA
Biòleg i investigador, especialista en el medi natural més pròxim a la ciutat de València. Actualment treballa al Parc Natural del Túria, a més de fer divulgació en pro del nostre patrimoni natural mitjançant conferències i diferents publicacions. Reivindicador dels hàbitats de clima semiàrid, com és el nostre cas, amb ecosistemes perfectament adaptats al medi així com d’alta biodiversitat. Aquestes són les plantes del futur en el nostre entorn, si les agressions antròpiques no ho impedeixen, en paraules del mateix autor.