EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2020

AGENDA | CONFERÈNCIES
DARWIN Y LA EVOLUCIÓN. POR QUÉ SU TEORÍA ES IMPORTANTE HOY

XARRADA A CÀRREC JOSE ADOLFO DE AZCÁRRAGA, CATEDRÀTIC DE FÍSICA TEÒRICA DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

DIA: 31 GENER 2019

LLOC I HORA: Sala Hort de Tramoieres, 19 h.
ENTRADA: Entrada lliure, aforament limitat. 
ORGANITZA: La Física del Grel en col·laboració amb el Jardí Botànic.

DESCRIPCIÓ

La teoria de l'evolució de Darwin i la seua base, la selecció natural, constitueix  una de les idees científiques més importants de la història. L'aparició d’On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life (o, a seques, l'Origen),el 24 de setembre de 1859, va suposar una autèntica revolució amb repercussions que encara perduren.

Malgrat els 160 anys de l'Origen, les idees evolutives no han perdut gens de frescor i són, hui, més rellevants que mai. I no solament per a entendre l'origen de les espècies que poblen el planeta (un problema conceptualment similar a l'origen –la nucleosíntesis– dels diferents elements que componen la matèria), sinó per a comprendre millor la nostra naturalesa i el lloc que ocupem en el conjunt dels éssers vius. I, com tota visió del món està inevitablement tenyida per la perspectiva que tenim de nosaltres mateixa, hui no cap altra Weltanschauung (terme alemany d’on prové la paraula cosmovisió) al marge de la teoria de l'evolució. No obstant això, i potser per això, el negacionisme es manté hui; l'evolució és una veritat incòmoda, fins i tot políticament.

La conferència de J.Adolfo de Azcárraga pretén ser una introducció a les idees de Darwin així com al desenvolupament del propi paradigma evolutiu des dels seus orígens fins al present, amb la intenció de mostrar que tenen més rellevància per als problemes de les societats actuals de la qual ingènuament poguera semblar.

J. Adolfo de Azcárraga és catedràtic de Física Teòrica i professor emèrit de la Universitat de València, membre de l’IFIC (CSIC-UVEG) i president de la Real Sociedad Española de Física (RSEF). Ha publicat uns 180 articles científics en revistes internacionals, és autor i editor de diversos llibres (Cambridge UP i Springer Verlag), investigador principal de projectes d’investigació competitius des de 1978 a 2014, referee de revistes científiques i avaluador d’agències I+D nacionals i estrangeres. Entre altres reconeixements, ha estat guardonat amb el premi de la Fundación Juan March (1967) y el de Investigació del Ministeri d’Educació i Ciència de Polònia (2003). A més d’haver assumit nombroses responsabilitats acadèmiques (director del Departament de Física de la Universitat de Salamanca, del de València, membre de claustre de la UV, membre de la comissió d’experts de reforma del sistema universitari espanyol, etc.) sempre ha tingut l’interés d’apropar la ciència a la societat. Per aquesta raó, ha impartit nombroses conferències divulgatives en fòrums diversos i va escriure En torno a Albert Einstein, su ciencia y su tiempo, premi especial Año Mundial de la Física (2005) atorgat per la RSEF i per la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia.

La xarrada forma part de #LasCharlasdelGrel, una iniciativa del col·lectiu La Física del Grel que tracta de parlar de ciència de manera amena i accessible per a tots els públics. Compta amb la col·laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València, el Ministeri d’Educació, la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

MÉS INFORMACIÓ

twitter.com/fisicagrel

DESCARREGA ACÍ EL CARTELL: