EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

| NOTÍCIES
EL PI WOLLEMI, UN FÒSSIL EN FLOR!

A L'ESCOLA BOTÀNIC DEL JARDÍ

Imagina’t que t’embenen els ulls i et pugen a un helicòpter. Quantes coses podrien passar-te pel cap? Potser totes menys que et porten a visitar un arbre! I açò és ben cert. El pi de Wollemi (que no és un pi sinó una araucària), una espècie amenaçada d’origen australià, ha esdevingut la bandera de la conservació botànica. Per visitar-lo, no cal anar fins Austràlia amb els ulls tapats perquè al Jardí en viu un!

És un exemplar jove, d’uns 2 metres d’alçada que ha tingut el detall de regalar-nos una exclusiva: la flor femenina. Si ja havíem gaudit dels cons (flors molt senzilles de les coníferes) masculins, aquesta primavera ha florit l’equivalent femení, d’aspecte globós i ben diferent a la flor masculina.

Posat que la reproducció és sexual en aquest arbre, les flors femenines es desenvolupen a una altura major que les masculines, per evitar l’autopol·linització, ja que són les flors masculines les portadores del pol·len.

Wollemia nobilis és el nom científic d’aquest arbre carregat de curiositats. El moment de l’aparició de l’espècie és encara una incògnita però els estudis apunten que és anterior a l’era Juràssica. Açò vol dir, que el pi de Wollemi és, ni més ni menys, que un fòssil vivent.

Des de 1994 està catalogada com espècie en estat crític per la UICN la qual cosa explica, en part, tanta extravagància per a la seua conservació. I què vas a fer tu? Te’n vas Austràlia o véns al Jardí? T’esperem amb el ulls ben oberts!

I si vols saber més, accedeix a la seua fitxa:
PI DE WOLLEMI - Wollemia nobilis