EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

| NOTÍCIES
EL BOTÀNIC INVESTIGARÀ L'AMENAÇADA ASARINA DE GÁDOR

El Jardí Botànic de la Universitat de València ha guanyat una de les ajudes del Mohamed bin Zayed Conservation Fund que servirà per a ampliar el coneixement sobre l’asarina de Gádor (Gadoria falukei), una de les espècies de plantes amb flors més amenaçades de la península Ibèrica. Aquesta competitiva convocatòria només ha finançat el 12% dels projectes presentats en 2018 i el del Botànic és el primer a obtenir finançament destinat a estudiar un endemisme de la flora ibèrica.

El projecte serà coordinat per Jaime Güemes, director del Jardí Botànic de la Universitat de València, i comptarà amb la participació d'investigadors de la Universitat d'Almeria i de la Universitat Politècnica de Madrid. Els fons obtinguts, que ascendeixen a 11.500 dòlars, permetran recórrer la Serra de Gádor, amb l'ajuda de drons, per a buscar els hàbitats apropiats amb l'objectiu d'ampliar el nombre de poblacions i individus coneguts de l’asarina de Gádor (Gadoria falukei Güemes & Mota) i determinar, de manera precisa, el seu estat d'amenaça. També es prendran mostres de les plantes per a conèixer la riquesa genètica de l'espècie i estimar la seua resiliència davant el canvi climàtic. Els estudis de biologia reproductiva i de germinació de les llavors completaran el treball amb les poblacions naturals (conservació in situ) mentre que la conservació de l'espècie s'assegurarà establint cultius experimentals en els centres de recerca i guardant mostres de llavors en els bancs de germoplasma (conservació ex situ).

La proposta ha competit per les ajudes que  la fundació Mohamed bin Zayed Conservation Fund atorga a propostes procedents de tot el món dirigides a l'estudi d'espècies amenaçades de tots els grups d'éssers vius. Des de 2009, ha finançat 1983 projectes que han posat el focus en 1309 espècies o subespècies. En 2018 es van presentar 1555 propostes, dels quals van obtenir ajuda el 12%. El projecte del Jardí Botànic és, a més, el primer dedicat a planta amb flors que estudiarà un endemisme de la flora ibèrica.

L’asarina de Gádor (Gadoria falukei Güemes & Mota) va ser descoberta en 2012 en la Serra de Gádor, Almería, per Francisco Rodríguez (conegut amb el sobrenom de Faluke i membre del Grup Naturalista d'Almeria) i descrita formalment en 2017 per Jaime Güemes, conservador del Botànic en aquell moment, i Juan Mota, catedràtic de la Universitat d'Almeria. Durant aquests anys, els investigadors han realitzat un ampli estudi taxonòmic i filogenètic que els ha permés situar la nova espècie en un gènere, també nou, establir que l'espècie més pròxima és Asarina procumbens Mill., localitzada als Pirineus, i que la nova espècie podia tenir uns 7 milions d'anys. A més, han trobat que l’asarina de Gádor és una de les espècies més amenaçades d'Europa i de la regió mediterrània ja que, de moment, les seues poblacions a penes ocupen uns 1000 m2 i estan formades per 16 individus reproductors.

MÉS INFORMACIÓ

www.speciesconservation.org/case-studies-projects/gadors-snapdragon/20359
www.uv.es/uvweb/uv-noticies/es/noticias/botanicos-universidades-valencia-almeria-descubren-nuevo-genero-plantas-vasculares-peninsula-iberica-1285973304159/Novetat.html?id=1286004270927&plantilla=UV_Noticies/Page/TPGDetaillNews