EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Diospyros virginiana

FAMÍLIA : EBENACEAE NOM CIENTÍFIC : Diospyros virginiana NOM COMÚ : CAQUI DE VIRGINIA, PERSIMÓ COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica HÀBITAT :

Forma part dels boscos de l’est i sud-est d’Amèrica del nord (Regió Atlàntico-Nord americana), preferentment sobre sòls lleugers i ben drenats.

DESCRIPCIÓ :

Arbre caducifoli que pot aconseguir els 30 m d’alçada, de creixement i longevitat moderada. Sistema radical potent i estés, sent freqüent l’emissió de rebrots. Tronc recte i columnar, amb la corfa grossa, de bruno-rogenca a negra, profundament clavillada i irregularment quarterada en blocs escatosos i quadrats. Copa oval-globosa. Fulles alternes, simples, peciolades, de color verd fosc i brillants en l’anvers, més clares i lleugerament pubescents en el revés; làmina d’ovada a el·líptica, amb la nervació pinnada, la base atenuada, el marge enter i l’àpex agut. Espècie dioica amb flors masculines disposades en petits grups i les femenines solitàries. Flors axil·lars, curtament pedicel· lades i fragants, tenen la corol·la urceolada, blanquinosa, amb l’àpex dels pètals groguenc i revolut. Fruit en baia, globosa, groc-ataronjada al madurar. Llavors oblongues, aplanades i terroses. Usos La fusta, de bona qualitat i textura, fina s’ha utilitzat des d’antic en ebenisteria. Els fruits, quan madurs, són comestibles i s’empren per a fer compotes. Quan verds, són rics en tanins, per la qual cosa s’empren com a astringents.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix entre maig i juny.

CURIOSITATS :

El nom prové del grec Déu, de Zeus o déu, i pyrós, blat, significa aliment diví, al·ludint als fruits de l’arbre. L’epítet específic virginiana ens indica que és originari de l’estat de Virginia, als Estats Units. 

La fusta, de bona qualitat i textura, fina s’ha utilitzat des d’antic en ebenisteria. Els fruits, quan madurs, són comestibles i s’empren per a fer compotes. Quan verds, són rics en tanins, per la qual cosa s’empren com a astringents.