EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Cestrum purpureum

FAMÍLIA : SOLANACEAE NOM CIENTÍFIC : Cestrum purpureum Sinònims : Cestrum elegans NOM COMÚ : CÈSTRUM COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica, Flors DESCRIPCIÓ :

Bell arbust perenne de ràpid creixement que pot arribar als 3 m d´altura. Les seues branques, arquejades cap als extrems, presenten fulles  alternes amb forma ovalolanceolada i piloses, sobretot a l´revés. Les seues flors tubulars, de color púrpura intens, s´agrupen en cridaneres i denses inflorescències terminals. Els fruits, de grandària semblant a la d´un pésol, són globosos i contenen al voltant de 8 llavors cadascun.

HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

Nativa d´Amèrica central, concretament de boscos i selves de les regions mexicanes de Veracruz, Pobla i Oaxaca.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Donarà flor des de finals d´hivern fins a principis d´estiu, seguida de del fruit que perdurarà fins a la tardor.

CONSERVACIÓ :

De moment, no sembla estar amenaçada encara que la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) no ha avaluat el seu estat de conservació. 

CURIOSITATS :

El Cèstrum, és àmpliament utilitzat en jardineria ornamental per les seues flors i fruits tan cridaners de color púrpura, color al que ja fa referència el nom de la espècie.

A més, en algunes zones rurals de Mèxic és utilitzada pels curanderos per a tractar el “mal d´espant”, malaltia de caràcter popular que es produeix com a conseqüència d´una vivència traumàtica.

CONREU AL JARDÍ :

Aquest arbust creix bé a zones de ombra parcial amb substrats rics, profunds i ben drenats. S´ha de regar amb regularitat, evitant que patisca d´estrés hídric. Respecte a la seua multiplicació, s´utilitzen habitualment esqueixos herbacis durant la primavera.