EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Cercis siliquastrum

FAMÍLIA : LEGUMINOSAE NOM CIENTÍFIC : Cercis siliquastrum NOM COMÚ : ARBRE DE L'AMOR COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Flors DESCRIPCIÓ :

Es tracta d'un arbre de fulla caduca i de copa oberta i irregular, que pot aconseguir els 15m d'altura. El tronc també és irregular i de fet tendeix a créixer de forma retorçada, a més presenta una escorça rugosa i esquerdada de color marró fosc que es torna llisa i més clara en les branques. Les seues característiques fulles amb forma de cor són simples, alternes i de color verd fosc, encara que durant la tardor es tornen grogues abans de caure. Però l'autèntic atractiu d'aquesta espècie radica en la seua encantadora floració de color rosa-violaci que curiosament brollen a la primavera abans que les fulles. Les xicotetes flors (1-2cm) hermafrodites i de corol·la papil·lionàcies es reuneixen en raïms de 3 a 6 flors que apareixen tant en les branques com en el propi tronc. El fruit és un llegum *indehiscente, penjant i de forma aixafada, que presenta nombroses llavors en el seu interior i que varia el seu color entre vermellós i el marró fosc en funció del seu grau de maduració.

HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

Aquesta espècie és originària de la regió mediterrània oriental (Sud d'Europa i Oest d'Àsia) on podem trobar-la de forma natural en les ribes dels rierols i formant bosquets baixos.

CURIOSITATS :

És un arbre molt utilitzat en jardineria des de l'antiguitat per l'aire romàntic que desprenen les seues fulles amb forma de cor, les seues precioses flors que cobreixen branques i camins de color rosa, i els seus fruits decoratius que romanen en l'arbre durant tot l'hivern.

Una aparença evocadora que ho ha portat a ser conegut comunament com l'arbre de l'amor. També és sobrenomenat com l'arbre de judas, i és que explica la llegenda que Judes Iscariote es va penjar en un arbre d'aquesta espècie quan va trair a Crist. El nom del gènere, no obstant açò, li va ser donat per Teofrasto i prové de la paraula grega kerkis: que significa nau, al·ludint a la forma del fruit. i l'específic ve del terme siliqua, que significa garrofa i el sufix astrum, que significa semblant, i és que els seus fruits són molt similars als de la garrofera.

A més de l'impacte cromàtic que causen les seues flors a nivell paisatgístic, també poden ser utilitzades a nivell culinari. Amb un sabor entre dolç i àcid, podem incloure-les en qualsevol amanida o escabetxades en vinagre com les tàperes. Quant a la fusta, encara que també és molt estètica és de mala qualitat, per la qual cosa no es recomana el seu ús.

CONREU AL JARDÍ :

Prefereix sòls calcaris però tolera sense problema sòls moderadament àcids. Resisteix el fred però no les gelades i encara que porta bé la sequera, cal anar amb compte a l'hora de regar-ho. Ni en excés ni en defecte i sempre sobre sòls amb gran capacitat de drenatge ja que no suporta l'embassada. Aquesta espècie no requereix de molt manteniment ja que no necessiten poda, excepte alguna branca que vulguem eliminar perquè està danyada. Però això sí, correm el risc d'eliminar branques que produïsquen floració la temporada següent.