EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Polygala myrtifolia

FAMÍLIA : POLYGALACEAE NOM CIENTÍFIC : Polygala myrtifolia NOM COMÚ : LLETERA DEL CAP COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Flors DESCRIPCIÓ :

Arbust perenne que pot arribar als 3 m d'altura, amb branques cobertes per un dens fullatge. Les fulles són ovalades i amb tendència al verd clar, encara que poden ser més fosques i grisenques. Les flors, molt cridaneres, formen xicotets grups en els extrems de les branques i presenten colors molt vistosos, de tons malva o morat, normalment. Es caracteritzen per tindre el pètal inferior plegat i amb l'extrem dividit en una cresta fimbriada; i els dos sèpals posteriors del mateix color i aparença que els pètals laterals. El fruit és una xicoteta càpsula alada.

HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

És originària de la regió occidental del Cap, a Sud-àfrica, on creix normalment formant matolls en dunes, vessants rocosos, boscos, pasturatges oberts o zones pròximes a ambients riparis.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

La floració comença en primavera i es pot allargar fins a la tardor, així que podreu gaudir d’aquestes flors quan tot açò passe.

CURIOSITATS :

Hui en #UnaFinestraAlBotanic us parlem d'aquesta magnífica espècie que ara mateix destaca en la nostra col·lecció Jardí cromàtic, per la seua cridanera floració de color malva. Una característica que sumada a la seua rusticitat l'ha portada a ser molt apreciada en jardineria ornamental, sobretot en jardins de tipus mediterrani.

El nom del gènere, Polygala, que ve del grec, fa al·lusió també al nom comú de "lleteres" amb el qual es coneix a moltes de les espècies que inclou. I és que poly significa 'molta' i gala significa 'llet', nom atribuït per l'antiga creença popular que el bestiar que s'alimentava d'aquesta mena de plantes produïa més llet.

D'altra banda, el terme específic myrtifolia, fa referència a la gran semblança de les seues fulles amb les de la murta (Myrtus communis).

A més, es tracta d'una planta medicinal ja que té propietats antibacterianes, antimicrobianes i antifúngiques.