EL BOTÀNIC ARA

ÉS HIVERN AL JARDÍ

APROFITANT LES HORES DE LLUM

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Nelumbo nucifera

FAMÍLIA : NYMPHAEACEAE NOM CIENTÍFIC : Nelumbo nucifera NOM COMÚ : LOTUS DE L'ÍNDIA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Aquàtiques DESCRIPCIÓ :

Aquesta atractiva planta aquàtica, perenne i rizomatosa, té unes grans fulles de llimbs arredonits i color verd blavós, que estan llargament peciolades i que s'eleven sobre l'aigua en emergir, cosa que els diferencia d'altres plantes aquàtiques com els nenúfars. Però el més cridaner d'aquesta espècie és la seua característica flor, d'un color rosa fort que va perdent intensitat amb el pas dels dies, i que s'eleva solitària també per damunt de l'aigua gràcies a un llarg pedicel. Té un calze amb 4-5 sèpals persistents i una corol·la de fins a 25 pètals oblong-el·líptics, que s'obrin al matí i es tanquen conforme va fosquejant. Es tracta de flors bastant efímeres, durant només 3 o 4 dies, però a mesura que una es marceix una altra es va desenvolupant per a rellevar-la en presència. El fruit, també molt característic, és complex i està format per un receptacle esponjós en forma de con invertit, que inclou en el seu interior el gineceu amb fins a 30 carpels fusionats. En l'àpex pla d'aquest con hi ha de 15 a 20 alvèols on estan inserits els vertaders fruits o núcules, xicotetes, indehiscents i amb una única llavor en el seu interior.

HÀBITAT :

Una espècie que creix de forma natural en estanys poc profunds, llacunes, rius de corrent suau i aiguamolls d'Àsia tropical i subtropical. En concret, és originària del subcontinent indi, des d'on es va estendre en temps antics al Sud-est asiàtic, la Xina, el Japó i altres regions temperades i tropicals del continent.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix a la fi de primavera i durant tot l'estiu. Els fruits es van generant de forma paral·lela conforme van sent pol·linitzades les flors.

CURIOSITATS :

El lotus és la Flor Nacional de l'Índia, on a més està carregada de simbolisme religiós vinculat a l'hinduisme i el budisme, per això és conegut també com el lotus sagrat. Una atractiva planta aquàtica que és cultivada en estanys de tot el món per l'elegància, perfecció i bellesa de les seues flors, fulles i fruits.

També és molt apreciada pel seu ús alimentari. Les seues llavors es consumeixen directament, ja siguen crues, rostides o seques, o en forma de farina. També els seus rizomes són comestibles i es tallen en làmines per a fregir-los o bullir-los. Quant a les flors, tant els pètals com els estams són molt aromàtics i s'assequen per a després utilitzar-los en forma d'infusió.

Eixa dolça aroma que desprenen les seues flors atrau a més nombrosos insectes pol·linitzadors que ompliran de vida l'estany i ajudaran a pol·linitzar les flors circumdants.