EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Iresine herbstii

FAMÍLIA : ACANTHACEAE NOM CIENTÍFIC : Iresine herbstii NOM COMÚ : FULLES DE SANG COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Plantes útils: Industrials HÀBITAT :

Planta nativa d’Amèrica tropical i amplament cultivada arreu del món.

DESCRIPCIÓ :

Planta perenne dreta o trepadora, de ràpid creixement.  Pot arribar als 2 metres d’alt amb vistoses fulles ovals, variegades, de color púrpura i roig, amb els nervis ben marcats.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix a l’estiu xicotetes flors de color blanc o verd sense massa valor ornamental.

CONSERVACIÓ :

No és una planta amenaçada. És una planta de fàcil cultiu.

CURIOSITATS :

Planta que serveix per a tenyir el roig de les teles o fils de cotó. També se li atribueixen diferents usos tradicionals per aturar diversos tipus d’hemorràgies com les causades per cops, nassals o durant l’embaràs.

Deu el seu nom a Hermann Carl Gottlieb Herbst, director del jardí botànic de Rio de Janeiro, a qui va voler homenatjar William Jackson Hooker, el primer director del Reial Jardí Botànic de Kew, per haver introduït l’espècie als jardins anglesos.

CONREU AL JARDÍ :

S’utilitza per a formar grups al jardí i donar una nota de color o com a trepadora. Pot sobreviure al sol, no massa intens, o a l’ombra, però necessita que les temperatures mínimes no baixen dels 10°C i un terra amb un bon drenatge. Per tal de garantir la coloració característica, se li ha de procurar una bona il·luminació. Cal regar-la moderadament durant l’hivern i augmentar la freqüència de reg durant la primavera i estiu per mantenir el terra sempre humit. De fet, durant els períodes de molta calor pot anar-li bé ruixar les fulles amb aigua. No necessita poda però es recomana fer-ho cada dos mesos per eliminar els extrems que hagen crescut massa i les flors. D’aquesta manera, s’afavoreix el creixement i ramificació de les fulles. La multiplicació ocorre per esqueix.