EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Convolvulus valentinus Cav.

FAMÍLIA : CONVOLVULACEAE NOM CIENTÍFIC : Convolvulus valentinus Cav. NOM COMÚ : CORRETJOLA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Flora valenciana HÀBITAT :

És un endemisme del mediterrani meridional amb una gran amplitud ecològica, donat que pot viure a pastures, vores de camins i brolles, i també a espais pedregosos, això si, sempre que siguen assolellats. La podem trobar a la província d’Alacant, en concret a les comarques de la Marina Alta i Baixa, de forma molt abundant a municipis com Teulada. També s’han trobat algunes poblacions a Almeria, Eivissa i Mallorca.

DESCRIPCIÓ :
Planta herbàcia perenne amb fulles de pecíol molt curt, linear-lanceolades. A més, les tiges són més o menys llenyoses a la base. Les seues flors solitàries són blaves, blanques o d´un violeta pàl·lid, encara que de tant en tant es poden trobar en grups de dos o tres. Apareixen a la primavera i tenen forma d’embut o campana, encara que el terme botànic exacte són flors infundibuliformes.
FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Destaquem la seua bonica floració des del mes d´abril fins al mes de juny.

CONSERVACIÓ :

La seua classificació tant a la IUCN com a la Llista Roja de Flora Vascular és de vulnerable. Al territori valencià està protegida i, encara que les seues poblacions són nombroses a nivell local, es troba sota un perill real donades les condicions de pressió urbanística de les zones, principalment les costaneres, on viu.

CURIOSITATS :

Va ser descoberta per Cavanilles que li va donar el nom de C. valentinus per la seua exclusivitat al territori valencià.

CONREU AL JARDÍ :

En estar aquesta planta inclosa dintre del catàleg valencià de flora amenaçada, el seu ús està molt regulat. Així, està prohibit recollir-la, comercialitzar-la, vendre-la, etc, incloent tots els estats del seu cicle biològic. La recollida parcial de la corretjola, sense ser tallada o arrencada, ha de ser sempre sota la finalitat educativa, científica o de conservació.