EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Pistacia terebinthus

FAMÍLIA : ANACARDIACEAE NOM CIENTÍFIC : Pistacia terebinthus NOM COMÚ : Noguerola, terebint COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Flora valenciana DESCRIPCIÓ :

Arbust o arbret dioic, caducifoli, que pot arribar fins a 6-8 m d’alçària i fins i tot més amb els anys, amb l’escorça que es torna clivellada i esquamosa amb el pas del temps. Fulles alternes, compostes imparipinnades, amb folíols d’ovals a oblongs, una mica coriacis. Flors en penjolls, rogenques, desproveïdes de pètals, les masculines amb 5 estams. Plantes dioiques. Fruit en petita drupa ovoide de color roig intens. Les fulles i les branques joves desenvolupen, per la picadura d’un insecte, unes gales en forma de banyes negrenques.

HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

Es multiplica per llavors i per esqueixos. Creix en coscollars i rouredes. Requereix exposicions no massa assolellades i sòls de tipus mitjà, encara que tolera els calcaris. Regió mediterrània.

CURIOSITATS :

Les fulles, l’escorça i les gales són astringents. Quan sagna l’escorça s’extrau una resina (trementina) que s’utilitza en la indústria de vernissos.