EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Parthenocissus tricuspidata

FAMÍLIA : VITACEAE NOM CIENTÍFIC : Parthenocissus tricuspidata NOM COMÚ : VINYA VERGE O HEURA JAPONESA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Enfiladisses DESCRIPCIÓ :

Enfiladissa caducifòlia de creixement ràpid, que pot arribar mesurar fins a 20 m d’alçària, sempre que la superfície d’ancoratge ho permeta. Presenta unes tiges molt fines de les que ixen les seues fulles en posició alterna. Aquestes fulles tenen formes variades depenent de l’època de creixement, les primerenques estan formades per tres folíols, en canvi, quan la planta madura es tornen trilobulades. A més a més, són glabres i brillants en els feixos amb uns marges fortament dentats i una nervació molt marcada. Pel que fa a la subjecció, la planta utilitza els circells, aquests són òrgans vegetals, l'origen dels quals són fulles modificades, que a les plantes enfiladisses ajuden a sostenir l’estructura creixent. Al gènere Parthenocissus, aquest circells presenten unes ventoses als extrems per a subjectar-se a la superfície. Les flors, xicotetes, de color verd-groguenc i agrupades en panícules terminals, són poc relevants. El fruit és una baia de color blau fosc, d’uns 5-10 mm de diàmetre.

HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

La vinya de Virginia és nativa d’Àsia, concretament de la zona est (Japó, Corea, Sud-est de la Xina).

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

La floració es dóna cap a principis de l’estiu, mentre que el fruit apareix a la tardor i roman molt de temps a la planta.

CONSERVACIÓ :

No presenta cap problema de conservació i no es troba amenaçada. Encara que es cultiva de forma ornamental en tot el món, no hi ha constància que siga invasora.

CURIOSITATS :

Els colors rojos purpurats que adquireixen les seues fulles a la tardor sumat a la seua rusticitat i ràpid creixement, han convertit a la parra verge en una de les enfiladisses més estimades en jardineria ornamental per a cobrir parets i murs. A més a més, les seues ventoses secreten carbonat de calci per adherir-se a la superfície sense danyar-la, per això també és coneguda com a enamorada del mur.

El seu nom genèric ve dels termes grecs, parthenos (verge) i kissos (heura), mentre que l’epítet específic ‘tricuspidata’ fa referència a la forma trilobulada de les seues fulles.

Per altra part, la seua saba es consumeix com a edulcorant, mentre que les baies, encara que es tracta de un tipus de parra, resulten tòxiques ja que contenen àcid oxàlic. Al seu lloc d’origen s’utilitzen les seues fulles en medicina tradicional per la seua activitat antioxidant, citotòxica i antimicrobiana.

CONREU AL JARDÍ :

Una espècie molt resistent que pot capaç de suportar temperatures tant altes com baixes (-15 ºC). Creix adequadament en entorns frescos i humits, i pot ser plantada tant en sol com a ombra, encara que quan més il·luminació tinga més notable serà la variació de colors de les seues fulles. Té preferència per sòls drenats i amb abundant matèria orgànica. Es pot reproduir fàcilment per esqueixos madurs a finals de l’estiu.