EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Olea europaea

FAMÍLIA : OLEACEAE NOM CIENTÍFIC : Olea europaea NOM COMÚ : Olivera o ullastre (la varietat silvestre) COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Rocalla d'endemismes, Escola Botànica, Flora valenciana, Plantes útils: Frutals, Plantes útils: Industrials, Plantes útils: Medicinals DESCRIPCIÓ :

Arbre perennifoli de tronc tortuós i gros, amb capçada arredonida i ampla. Les oliveres silvestres generalment són més menudes, rarament passen de port arbustiu i les branques inferiors són espinoses. Fulles oposades, lanceolades, persistents, amb vores enrotllades i argentades al revers. Flors menudes, de color blanquinós, en panícules axials.  Fruit en drupa el·lipsoïdal (oliva), de color negre a la maduresa.

HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

Es distribueix en boscos de carrasques i en coscollars-llentisclars, i colonitza fins i tot escarpes rocalloses i llocs abruptes. És sensible al fred i fuig de les zones muntanyoses; les varietats de conreu aguanten millor les glaçades.

CURIOSITATS :

La fulla presenta virtuts medicinals com a efecte hipotensor i vasodilatador al teixit perifèric. Hipoglucemiant i diürètic: útil en formes lleugeres de diabetis. Té un efecte protector en el metabolisme, les artèries, l’estómac i la bilis. Usat en el tractament d’èczema, psoriasi, cremades i altres dermatosis.