EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Araucaria bidwillii

FAMÍLIA : ARAUCARIACEAE NOM CIENTÍFIC : Araucaria bidwillii NOM COMÚ : PI BUNYA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Palmeres HÀBITAT :

És propi d’Austràlia, principalment de les muntanyes humides del sud-est i de Queensland (Regne Neo-zelandès-Australià, Regió Tropical--Australiana).Viu sobre basalts entre 150 i 1.000 m d’altura.

DESCRIPCIÓ :

Arbre perennifoli que arriba als 50 m d’alçada, resinós, de creixement lent i longeu. Tronc recte i cilíndric, amb la corfa grossa, bruno-grisenca, profundament solcada i coberta de xicotetes protuberàncies. Copa frondosa, oblonga en els exemplars madurs, formada per branques disposades en espirals regulars, esteses o ascendents, que es corben amb l’edat. Fulles amb disposició subdística o en espiral, lanceolades, aplanades, coriàcies, amb l’àpex agut i punxant. Espècie monoica, amb els cons masculins cilíndrics, allargats i de color marró-rogenc; els femenins disposats en les branques superiors, grans, ovoide-subglobosos i de color verd fosc, amb bràctees grosses, oblongo-ovades, d’àpex triangular i recorbat. Llavors ovado-el·líptiques, sense ales, embolicades en un tegument coriaci de color bru clar. 

CURIOSITATS :

El nom del gènere va ser pres dels indis maputxes (araucans) que habiten a la regió xilena de l’Arauco. L’epítet específic bidwillii, per John Carn Bidwill, botànic i explorador britànic que va descobrir diverses espècies a Austràlia. 

Aquesta araucària, el Bunya-bunya, va ser un arbre sagrat per als aborígens australians, que celebraven periòdicament trobades tribals en els boscos de l’espècie. Les llavors són comestibles; molent-les s’obté farina que pot ser cuinada a manera de pa. La fusta és de bona qualitat i fàcil de treballar, sent apreciada per fusters i ebenistes.