EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Ligustrum lucidum

FAMÍLIA : OLEACEAE NOM CIENTÍFIC : Ligustrum lucidum NOM COMÚ : TROANA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Bosc, Escola Botànica, Flors, Plantes útils: Fusteres HÀBITAT :

És originària del sud de Xina (Regió Xino-Japonesa) on forma part de la vegetació natural. Indiferent edàfica. En alguns països és planta invasora. 

DESCRIPCIÓ :

Arbre perennifoli que pot superar els 15 m d’alçada, de creixement ràpid i poc longeu. Tronc solitari o múltiple, recte i cilíndric, de corfa prima, llisa, grisenca i coberta de lenticel·les, tornant-se més fosca i badallada amb el temps. Copa ovado-globosa i frondosa, formada per nombroses branques erectes, amb la brotació anual verd i glabra. Fulles oposades, simples, coriàcies, peciolades, de color verd fosc i lúcid en l’anvers, més pàl·lid en el revés; tenen la làmina d’ovada a ovado-lanceolada, amb la nervació pinnada, groguenca, d’arrodonida a atenuada en la base, el marge enter, translúcid, i l’àpex agut o acuminat. Espècie monoica amb flors agrupades en panícules terminals i piramidals, bisexuals, fragants, lleument pedicel·lades, amb quatre pètals blancs de lòbuls reflexos. Fruit en baia petita, ovoide- globós i negre blavós al madurar, que conté una o dos llavors, terroses, el·líptiques i aplanades per una cara.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix entre juny i agost. 

CURIOSITATS :

El nom genèric, Ligustrum, és l’usat antigament pels romans per a anomenar l’olivereta. L’epítet específic, del llatí lucidum, clar, brillant, al·ludint a les fulles llustroses. 

En la medicina tradicional xinesa els fruits s’han utilitzat com a afrodisíacs i estimulants. Va ser introduïda a Europa durant l’Edat Mitjana; alguns cultivares són molt emprats en jardineria.