EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Koelreuteria bipinnata

FAMÍLIA : SAPINDACEAE NOM CIENTÍFIC : Koelreuteria bipinnata NOM COMÚ : ARBRE DE LA PLUJA XINÈS COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica, Flora valenciana HÀBITAT :

Planta d’origen asiàtic, pròpia de l’oest de Xina (Regió Xino-Japonesa). 

DESCRIPCIÓ :

Magnífic arbre de fulla caduca i copa globosa que pot aconseguir els 20 m d´ altura. La seua corfa de color castany- grisenc és prou prima, de manera que amb el pas dels anys es fissura i es torna rugosa. Les seues fulles, compostes, tenen forma allargada, marge enter o lleugerament dentat i nervació bipinnada. A més presenta unes xicotetes i fragants flors de color groc, amb una taca roja en la base dels pètals, que apareixen en vistoses panícules terminals. Per últim destaquem els fruits, unes càpsules elipsoides rosades amb tres valves i textura papiràcia.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix entre juliol i octubre. Els fruits comencen a eixir a partir de setembre, mentre encara perdura la floració.

CURIOSITATS :

Molt utilitzat en jardins per la seua espessa ombra, les seues boniques flors i decoratius fruits. Les seues xicotetes flors cauen de l'arbre de forma intermitent a manera de pluja, d'ací el seu nom comú, formant una atractiva catifa daurada sota l'arbre. A més, les flors donen pas a unes interessants càpsules que contenen les llavors, de tons rosats-marrons, similars a les llanternes de paper xineses, que s'unflen amb el vent.

El gènere està dedicat al metge i botànic alemany Joseph Gottlieb Kölreuter. L’epítet específic bipinnata, dos vegades pinnada, fa al·lusió a la doble divisió que s’observa en les fulles.

Conté saponines, sobretot a les llavors, i es fabrica sabó a partir d’elles. Les flors s’empraven per a tenyir de groc i també s’han usat contra la conjuntivitis. Amb les llavors es manufacturen collars.

CONREU AL JARDÍ :

Molt sensible al fred, es fa difícil cultivar-la. S’adapta molt bé al clima mediterrani. Viu en sòls pobres, arenosos i ben drenats, alcalins. Resisteixen els vents salins, emprant-se com a barrera.