EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Justicia adhatoda

FAMÍLIA : ACANTHACEAE NOM CIENTÍFIC : Justicia adhatoda NOM COMÚ : ADATODA DE CEILAN COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica DESCRIPCIÓ :

És un arbust perennifoli fins de 4 m d'alçària. Les tiges són erectes o ascendents, quadrangulars, engrossides als nusos, amb lenticel·les molt marcades, glabrescents, només pubescents quan són joves. Les fulles tenen fins a 20 cm de llargària, són oposades, peciolades, amplament, atenuades, el·líptico-ovades, senceres, acuminades, glabres per l'anvers, lleugerament pubescents pel revers. Les inflorescències són axil·lars o terminals, tenen les flors en espigues compactes, i les bràctees i bractèoles són foliàcies, fins de 2 cm de llargària. Les flors són grans, hermafrodites, zigomorfes, pentàmeres. El calze té els lòbuls lanceolats, aguts, imbricats. La corol·la és bilabiada, de color blanc amb venes violàcies, amb tub curt, llavi superior erecte, lleument fes, i llavi inferior pla, amb tres lòbuls. L'androceu està format per dos estams exserts, de filament arquejat i antera gran. El gineceu té un estil tan llarg com els estams, i un estigma simple. La càpsula és coriàcia, dehiscent. Les llavors són aplanades, circulars.

HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

Probablement és una espècie nativa de l'Índia, Indonèsia, Malàisia, Nepal, Pakistan i Sri Lanka, però està àmpliament cultivada i naturalitzada als tròpics, el que dificulta precisar el seu origen. Viu a les clarianes dels boscos tropicals de muntanya, en hàbitats alterats, sobre sòls remoguts, al llarg de talussos, carreteres o barrancs, des del nivell de mar a 1300 m.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix des de principis de primavera o  final d'hiverns suaus, fins a principis d'estiu, encara que la floració pot prolongar-se si es manté humit el substrat. Als jardins europeus no arriba a fructificar, potser per la falta de pol·linitzadors. En el tròpic els fruits maduren a partir dels 4 o 5 mesos des de la pol·linització.

CURIOSITATS :

És una espècie freqüent als jardins europeus ombrejats de mitjans de segle XX. És una planta vigorosa, rústica, de creixement ràpid, que prospera també a ple sol. Suporta les podes intenses que permeten mantenir-la en l'espai desitjat; sense elles, arriba a assolir ports notables. Resisteix les gelades suaus, prefereix els sòls frescos, rics en matèria orgànica i necessita reg durant l'estiu. Es multiplica per esqueixos amb molta facilitat.

Les fulles són riques en alcaloides, especialment vasicina, que li dóna les propietats medicinals. Ha estat usada com antiespasmòdic, broncodilatador i mucolític en l'asma i altres afeccions respiratòries. Té propietats oxitòciques i pot ser abortiva.

El gènere està dedicat a James Justice (1698-1763), jardiner i horticultor escocés, que va realitzar nombrosos experiments de selecció i adaptació de les plantes al cultiu. És considerat l'artífex de la jardineria escocesa. L'epítet específic pren el nom comú d'una altra acantàcia (Adhatoda cydoniifolia Nees, actualment Justicia cydoniifolia Griseb), originària del Brasil, per la semblança de les seves fulles i flors.