EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Iberis sempervirens

FAMÍLIA : CRUCIFERAE NOM CIENTÍFIC : Iberis sempervirens NOM COMÚ : CARRASPIC SEMPREVERD COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Flora valenciana DESCRIPCIÓ :

Herba que forma densos massissos de fullatge perenne d'uns 30 cm d'alt. Presenta dos tipus de tiges, unes més curtes que acaben en rosetes folioses estèrils i unes altres més llargues floríferes. Les seues fulles alternes són estretes, glabres (sense pèls i glàndules), de marge sencer i tenen forma d'espàtula. Presenta a més unes flors de color blanc que sorgeixen reunides en inflorescències de tipus corimbe. De la mateixa forma que en la resta de les crucíferes, cadascuna d'aquestes flors presenta 4 sèpals i 4 pètals, en forma de creu, dels quals 2 en aquest cas són visiblement més grans. Els xicotets fruits (6-7 mm) són ovalats, alats des de la base i també solen ser glabres.

HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

Una espècie que creix de forma espontània a les muntanyes de l'Europa mediterrània, arribant fins i tot fins al nord d'Àfrica. Generalment en hàbitats rocosos d'entre 600 i 2100 m d'altitud.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

En la seua àrea natural sol florir a la primavera i estiu, a partir dels 600 m d'altitud. Però si la cultivem en zones més baixes pot avançar-se la floració a la fi de l'hivern, com és el nostre cas.

CONSERVACIÓ :

Actualment, no es troba actualment amenaçada

CURIOSITATS :

Molt utilitzada en jardineria a nivell ornamental, ja que forma unes compactes mates sempreverds, d'ací el nom de l'espècie, que creixen molt ràpid i amb una bonica i llarga floració, encara que sense perfum. Perfecta per a decorar les àrees rocoses del jardí encara que també creixerà bé en test.

El nom d'Iberis fa referència a l'antiga denominació de la península ibèrica, on creixen espontàniament la major part de les espècies del gènere.

CONREU AL JARDÍ :

És resistent a les gelades i a la calor, però necessita sòls ben drenats i a ple sol per a desenvolupar-se correctament.