EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Acanthus mollis

FAMÍLIA : ACANTHACEAE NOM CIENTÍFIC : Acanthus mollis NOM COMÚ : Acant, carnera COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica, Flora valenciana DESCRIPCIÓ :

Herba perenne, rizomatosa que arriba fins a 125 cm d’alçària, fulles basals la majoria, formant una roseta, simples pinnatífides i llargament peciolades. Lòbuls de les fulles irregularment dentades. Flors disposades en una densa espiga terminal. Cadascuna sostinguda per una bràctea oval de marge profundament dentat, i dues bractèoles laterals, lanceolades i senceres. Calze de sèpals soldats, tetralobat, amb lòbuls superior i inferior grans. Corol·la de pètals fusionats formant un tub curt i un llavi inferior trilobat, blanca amb nervació purpúria. Fruit en càpsula.

HÀBITAT :

Talussos i voreres d’emergència, sempre en llocs frescs i sovint ombrejats i ruderalitzats. Floreix de maig a juny. Meitat sud d’Espanya i nord d’Àfrica

CURIOSITATS :

Les fulles s’usen com a estimulants de la gana i com a laxants, per via interna. Per via externa s’usa com a antiinflamatori, per als herpes, les cremades i les contusions en general.