EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Fraxinus angustifolia

FAMÍLIA : OLEACEAE NOM CIENTÍFIC : Fraxinus angustifolia NOM COMÚ : FREIXE DE FULLA PETITA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica, Plantes útils: Fusteres HÀBITAT :

Arbre del Mediterrani occidental (Subregió Mediterrània Occidental). Viu en sòls humits, a la vora de cursos d’aigua i zones amb humitat freàtica elevada, des del nivell del mar fins als 1.000 m d’altura. 

DESCRIPCIÓ :

Arbre caducifoli que pot superar els 20 m d’alçada, de creixement i longevitat moderada. Tronc generalment curt, recte i columnar, amb la corfa grossa, gris fosc, rugosa i clavillada. Copa densa, ovoide, àmpliament columnar o globosa. Fulles oposades, compostes i imparipinnades, peciolades i generalment glabres, amb l’anvers de color verd fosc i el revés més clar; folíols oposats, sèssils, excepte el terminal que de vegades és curtament peciolulat, tenen la base atenuada, el marge serrat o enter només en la base i l’àpex agut. Espècie monoica, polígama, amb flors agrupades en inflorescències axil·lars, unisexuals o bisexuals, pedicel·lades i de color verd púrpura. Fruit en sàmara, peciolada, oblongo-lanceolada i aplanada, de color bru clar al madurar. 

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix entre gener i març. 

CURIOSITATS :

El nom genèric Fraxinus era el terme llatí amb què els romans coneixien aquest gènere. L’epítet específic angustifolia, fa referència a les estretes fulles. 

Les freixedes s’han emprat, transformant-les en deveses, per al pasturatge del bestiar boví. Les fulles s’utilitzen per a farratge. La fusta és dura i elàstica, per la qual cosa s’utilitza en ebenisteria i en boteria, també per a fabricar diverses eines com ara forques, mànecs d’aixades, etc. Àmpliament plantat en jardineria com a arbre ornamental.