EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Erythrina caffra

FAMÍLIA : LEGUMINOSAE NOM CIENTÍFIC : Erythrina caffra NOM COMÚ : FLOR DE CORALL SUD-AFRICÀ COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica HÀBITAT :

La seua àrea natural és el sud-est d’Àfrica (Regió Sureste-Africana). Viu en zones de clima tropical, pluviestacional i mediterrani, en boscos costaners arribant als 200 m d’altura. 

DESCRIPCIÓ :

Arbre semicaducifoli que aconsegueix els 20 m d’alçada, de creixement ràpid i moderadament longeu. Tronc recte, cilíndric, de corfa grisenca, lleugerament badallada, amb algunes espines grosses i curtes. Copa globosa, amb rametes cobertes d’espines còniques, esmolades i negres. Fulles alternes, compostes, trifoliolades, llargament peciolades i gabres, amb el folíol terminal més gran que la resta, àmpliament ovat, de base cuneïforme, el marge enter i l’àpex d’agut a obtús. Espècie monoica amb flors agrupades en inflorescències axil·lars, són bisexuals, zigomorfes, nectaríferes i de color taronja-escarlata. Fruit en llegum dehiscent, moniliforme, glabra i bruna fosca al madurar. Llavor el·líptica, de color roig brillant amb el fil negre. 

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix entre març i juny, abans de traure les fulles. 

CURIOSITATS :

El nom deriva del grec erythros, roig, pel color de les flors i llavors. L’epítet específic caffra prové de l’àrab kafir, infidel; els àrabs denominaven així als no musulmans, sobretot als que vivien al sud d’Àfrica. 

Arbre considerat com a sagrat en els països d’origen. La fusta és blana, emprant- se per a la construcció de barques i d’utensilis domèstics. Conté principis actius que es prenen com relaxants musculars. Per la bellesa de les flors es planta com a arbre ornamental i les llavors s’utilitzen per a fabricar collars.