EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

ADAPTACIONS DE LES PLANTES | BULBOSES

UN TRESOR SOTA TERRA

Les plantes bulboses, com altres geòfits, superen sota terra la fase desfavorable de l'any, almenys, conserven enterrades les gemmes vegetatives que permetran el desenvolupament de l'individu en la següent estació. Els bulbs estan formats per la base engrossida de les fulles, disposades de forma més o menys concèntrica i atapeïda, en les quals es desenvolupen teixits capaços d'acumular substàncies de reserva. Protegit en el centre de les fulles es forma el meristem terminal que iniciarà el seu creixement quan l'època torne a ser favorable. Els bulbs són una adaptació a climes molt diversos però amb marcada estacionalitat tèrmica o hídrica. La part aèria de la planta pot arribar a desaparèixer completament o mantenir-se viva si la temperatura i la precipitació ho permeten. La major concentració d'espècies bulboses es produeix en les àrees de clima mediterrani o desèrtic. En la Regió Mediterrània, Sud-àfrica o Xile famílies com les liliàcies, amaril·lidàcies, aliàcies, esparagàcies o hiacintàcies estan molt diversificades.

L'ús ornamental de les plantes bulboses és molt antic i la seua presència en els jardins segueix sent molt freqüent, especialment en els de climes temperats. Són plantes fàcils de conrear que poden produir flors grans, vistoses i colorides, molt útils per a donar color als parterres i bordures. Les tulipes, assutzenes, jacints i moltes altres bulboses han patit un procés de selecció, hibridació i millora fins a donar lloc a infinitat de varietats ornamentals que serveixen per a adornar els jardins i els rams de flors.

Al Botànic trobareu una xicoteta representació d'aquestes plantes al costat de l'Umbracle, que anirà canviant el seu paisatge estació rere estació, envoltada per algunes espècies de la col·lecció de roses del Jardí.