EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2020

AGENDA | CONFERÈNCIES
CIÈNCIA A LA FRESCA. DIVULGACIÓ EN TEMPS DE VIRUS / 2

XARRADES EN LÍNIA

DIA: 24 SETEMBRE 2020

HORA: 19 h

INSCRIPCIÓ:

Fes clic ací per a unir-te a les xarrades

Inscriu-te ací a les xarrades

DESCRIPCIÓ

En la nostra segona sessió de Divulgació en temps de virus tenim l’oportunitat de tractar altres vessants d’aquest microorganismes que per desgràcia ara son tan famosos. Què ha suposat el confinament d’enguany per al medi ambient? Volem analitzar si els nostres canvis d’hàbits temporalment han tingut conseqüències que duren en el temps. A més, resulta que les plantes també poden posar-se malaltes a causa dels virus, no només nosaltres, i n’hi ha virus molt més enllà d’on pensem, a l’espai. Una nova sessió on line per gaudir des d’on vulgueu de la divulgació i la bona música.

En primer lloc escoltarem a Alberto de la Guardia que ens parlarà de Virus i medi ambient: El confinament ha millorat l’entorn? … i per a qui? Al llarg de la quarantena, ens plantejàvem si estaria millorant el medi ambient quan tot estava en calma i sense la contaminació del trànsit. Però què i quant està millorant? I d'altra banda, més enllà de plantejar-nos com afecta a les ciutats i la nostra vida quotidiana, com afecta a les altres espècies? 

Continuarem amb la conferència de Fernando Ballesteros Virus i Vida en altres planetes: pandèmies extraterrestres. Hi ha vida en altres planetes? I si és així, hi ha virus en eixos planetes? Podria una mostra de roca portada des d'un altre món provocar una pandèmia catastròfica en la Terra? Com de segures són missions com la futura Mars Sample Return de la ESA? En aquesta presentació veurem què sabem sobre aquests riscos, com afrontar-los o si tenen algun fonament.

I per tancar la sessió i el Cicle ‘Ciència a la fresca’ comptarem amb Maria Isabel Font que tractarà de Virus i botànica: Las plantas también enferman Els virus són agents infecciosos submicroscòpics que poden infectar als éssers vius, incloent les plantes superiors. En l'actualitat hi ha descrits uns mil virus que infecten plantes, podent aquestes emmalaltir i mostrar símptomes anòmals en el seu desenvolupament, fullatge, flors i fruits. Si es tracta de cultius, la infecció viral pot arribar a causar pèrdues econòmiques, ja que redueix el rendiment del cultiu i deprecia el seu valor comercial. Per contra, si es tracta de plantes ornamentals, la simptomatologia a vegades per una infecció viral pot despertar un interès comercial favorable. En la lluita contra malalties de plantes amb etiologia viral, no existeixen unes mesures de control curatiu, i la millor manera de controlar-les és mitjançant la seua prevenció. Per a això és necessari la identificació del o dels virus implicats en el desenvolupament de la malaltia i conèixer la seua manera de transmissió.

PARTICIPANTS

ALBERTO DE LA GUARDI

És llicenciat en química per la Universitat de València i realitzà la tesina sobre Química Analítica Sostenible, cursà estudis a la Université Paul Sabatier Toulouse III on obtingué el Diplôme d'Études Approfondies. Actualment és Tècnic Superior de Medi Ambient a la Universitat de València on s’encarrega de coordinar l’Àrea de Medi Ambient, amb l’objectiu d’harmonitzar les activitats de la Universitat amb el seu entorn i incrementar la seua eficiència. Es va passar de la investigació a la gestió ambiental.

Abans estudiava sistemes fotocatalítics per descontaminar aire i mètodes d'anàlisi menys contaminants, però fa 15 anys passà a especialitzar-se en gestió ambiental al Parc Natural de l'Albufera i a la Universitat de València, treballant en Canvi Climàtic a la Generalitat Valenciana o representant a Espanya al Panell d'Ecoetiquetatge de la Unió Europea.

FERNANDO J. BALLESTEROS ROSELLÓ 

Actualment és Cap d'Instrumentació de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Doctor en Física per aquesta mateixa universitat, ha treballat en el disseny i desenvolupament del telescopi espacial de raigs gamma INTEGRAL, de l'Agència Espacial Europea, actualment en òrbita al voltant de la Terra, així com del telescopi espacial LEGRI a bord de Minisat 01 (INTA). Al llarg dels anys, les inquietuds investigadores de l'autor del llibre “Les Dones de la Lluna”, han evolucionat cap a l'astrobiologia, fent diferents treballs en temes relacionats amb l'emergència de la complexitat i la vida en l'univers.

Amb una àmplia experiència en el camp de la divulgació, Ballesteros és Premi Prisma 2016 pel seu llibre “Fractals i Caos, l'aventura de la complexitat” i Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General de 2006 pel seu llibre “Gramàtiques Extraterrestres”, un assaig clàssic d'imprescindible lectura per a reflexionar sobre les possibilitats de comunicació amb altres civilitzacions interestel·lars.

MARIA ISABEL FONT

Doctora Enginyera Agrònoma, professora titular de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi rural de la Universitat Politècnica de València i responsable del laboratori Grup de Virologia de l'Institut Agroforestal Mediterrani.

MÚSICA

DAVID FORÉS

Cursa els seus estudis musicals en el Conservatori Superior “Joaquin Rodrigo” de València, obtenint els premis extraordinaris en les especialitats de violoncello i música de càmera. Contínua la seua preparació a Madrid i Barcelona i en el Conservatori de Rotterdam on obté la titulació superior. Forma part del duo “Liss” amb el qual obté el segon premi en el concurs “L’arjau” de Barcelona. Ha col·laborat amb diverses orquestres d’Espanya: Orquestra de València, Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra de Ràdio Televisió, Orquestra de Les Arts, Orquestra ciutat de Barcelona i nacional de Catalunya i l’Orquestra filharmònica de Gran Canàries on actuà de solista en l'opera de Mozart: “Don Giovanni”. A Holanda participa amb Nederland Chamber Orquestra i Nederland Philarmonich Orquestra. Actualment ocupa el lloc d'Ajuda de Solista de l'Orquestra de València.

MANUEL SEGARRA

És violí primer de l'Orquestra de València des de 2001 i assidu intèrpret de música de cambra i recitals . Com a membre del Quartet Arts, ha realitzat des de 2006 nombrosos concerts, destacant les seues actuacions en el Cicle de Música de Cambra de l'Orquestra de València. També ofereix amb regularitat recitals al costat de la pianista Kei Hikichi, amb el violoncel·lista David Forés, i amb “Brüdern Duo”.

La seua gran versatilitat li ha portat a realitzar estrenes absolutes d'obres de F. Coll, V. Roncero, E. Calandín o Gomez-Sneekloth, entre altres, així com a investigar la fusió de la interpretació de la música clàssica amb el rock, blues, heavy en el seu projecte “Entenimentades d'Acer”. Ha col·laborat assíduament com a professor de violí en la Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, de la qual va ser concertino fundador.