EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2020

AGENDA | CONFERÈNCIES
CIÈNCIA A LA FRESCA. DIVULGACIÓ EN TEMPS DE VIRUS / 1

XARRADES EN LÍNIA

DIA: 17 SETEMBRE 2020

HORA: 19 h

INSCRIPCIÓ:

Fes clic ací per a unir-te a les xarrades


DESCRIPCIÓ

El primer dia del cicle de Ciència a la Fresca, enguany dedicat a la Divulgació en temps de virus anem a mirar-los sota la visió de la medicina, perquè  poden estar rere una de les grans malalties neurodegeneratives dels nostres temps, i perquè hi ha molt a parlar sobre una famosa vacuna que ocupa totes les pàgines dels diaris. A banda, també hi haurà temps per analitzar la gran quantitat d’informació que aplega de molts llocs. Estem preparats per a gestionar-la i analitzar-la? Directament a les vostres cases, seieu, connecteu-vos i gaudiu.

La primera xarrada, sobre  Virus i Alzheimer: ¿El origen infeccioso de una pandemia? serà a càrrec de Javier S. Burgos que parlarà sobre l’Alzheimer i sobre les causes de la malaltia. Al voltant de 50 milions de persones en el món pateixen demència, i en quasi el 70% la malaltia té un mateix nom propi: Alzheimer. Segons l'Organització Mundial de la Salut, cada any es diagnostiquen 10 milions de casos, i les projeccions parlen de més de 150 milions d'afectats en 2050. Així que estem front a una pandèmia global i sostinguda en el temps. La medicina i la millora dels estàndards han augmentat l'esperança de vida, però l'Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives amenacen amb truncar la perspectiva d’una vellesa llarga i plena. Per desgràcia, l'Alzheimer encara és un mal idiopàtic, o de causa desconeguda. Entre les hipòtesis que s'han remenat al llarg dels anys es troba la implicació de diversos patògens que podrien bé causar, bé incrementar el risc d'aquesta malaltia. En aquesta xarrada repassarem les principals evidències que suporten aquesta hipòtesi.

A continuació Empar Vengut que ens tractarà Virus i pseudociència: una pandèmia d’informació. L’actual pandèmia de la COVID-19 ha vingut acompanyada d’allò que sociòlegs i comunicòlegs de tot el món han coincidit en anomenar infodèmia. Aquesta sobreabundància d’informació, rigorosa, dubtosa i fal·laç, ha propiciat una major confusió dintre de la incertesa que ja porta associada una nova malaltia. Des de teories de la conspiració fins remeis casolans, ens hem vist immersos en la disseminació i la propagació d’informació de caràcter tòxic que pot haver posat en risc la salut de les persones. Quina (des)informació ha circulat majoritàriament per xarxes socials, per què en sorgeix, com la podem discernir, per què ens la creiem, què s’està fent per a combatre-la i com ho podem fer, seran algunes de les reflexions d’aquesta xerrada.

Acabarem la sessió amb Maria Garcés-Sánchez que ens parlarà en torn a Virus i immunitat: Avances en el desarrollo de la vacuna frente a SARS-CoV-2: ¿qué sabemos hasta ahora? I és que en el context de la pandèmia produïda pel SARS-CoV-2, el desenvolupament d'una vacuna eficaç resulta ser una necessitat real i una prioritat social i política, reconeguda ja per tots els sectors socials. S'han posat en marxa diversos centenars d'estudis i assajos clínics. En el camp de les vacunes, més de 100 productes candidats es troben en procés de desenvolupament. Parlarem sobre la situació actual de les vacunes candidates.

PARTICIPANTS

JAVIER S. BURGOS

@javisburgos  

Llicenciat en Ciències Biològiques (especialitat Bioquímica) per la Universitat de València i doctor en Ciències (especialitat Biologia Molecular) per la Universitat Autònoma de Madrid, ha sigut professor i investigador en la Universitat Autònoma de Madrid, en la Keck School of Medicine de la University of Southern Califòrnia (USA), en l'Institut de Ciències Bàsiques de la Salut de la Universitat Federal de Rio Gran del Sud (el Brasil), a l'Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelona) i a l'Hospital Universitari La Fe (València).

Ha exercit llocs de Direcció des de l'any 2006, tant en l'empresa privada (com a Director Científic primer i Director General després de la companyia biotecnològica Neuron Bio, centrada en la cerca de fàrmacs contra la malaltia d'Alzheimer i altres malalties del sistema nerviós central), així com en Fundacions i Instituts d'Investigació Sanitària (Institut d'Investigació Biosanitària de Granada i Institut d'Investigació Sanitària de la Fe). Actualment ocupa el lloc de Director General d'Investigació i Alta Inspecció Sanitària de la Conselleria de Sanitat. Ha dedicat gran part de la seua carrera científica a la investigació sobre alzheimer, a l'estudi de neuroinvasividad de virus i al desenvolupament de fàrmacs.

EMPAR VENGUT CLIMENT

@emparvengut

És membre del grup ScienceFlows, coordinat per la professora Carolina Moreno, on estudien les imatges que es construeixen des dels mitjans de comunicació i xarxes socials sobre la ciència i la tecnologia, així com sobre la percepció i comprensió social de la ciència. Abans de redirigir-se cap a la recerca en comunicació científica, es va llicenciar en Farmàcia per la Universitat de València i especialitzar en química biològica, amb un doctorat sobre les interaccions moleculars entre carbohidrats i àcids nucleics (Instituto de Investigaciones Químicas-CSIC-US) i un post doctorat on va treballar en nano estructures d’ADN i el seu potencial ús en biologia i medicina (McGill University).

MARIA GARCÉS-SÁNCHEZ

@MariaGarcesSnch

És especialista en Pediatria i té formació hospitalària a l'Hospital Infantil La Fe de València, en la Subespecialitat en Nefrologia Pediàtrica. És doctora en Medicina (excel·lent cum laude) per la Universitat de València y diplomada en Estadística en Ciències de la Salut per la Universitat Autònoma de Barcelona. A més a més és experta Universitària en Vacunes per la Universitat Complutense de Madrid i treballa com a investigadora del VIVA (Vaccine Institute of València) des de l'any 1999.

Actualment és investigadora adscrita a l'Àrea de Vacunes (FISABIO) i ha participat com a Investigadora principal en més de 60 projectes d'investigació relacionats amb vacunes i epidemiologia. Membre de la Xarxa de Vigilància Sentinella de la Grip a Espanya. Ha sigut membre del Comité assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria durant 9 anys (2001-2010) i actualment és membre del Comité Assessor de Vacunes (des de 2017). També és membre del “Comité Ètic Autonòmic d'estudis clínics de medicaments i productes sanitaris” de la Comunitat Valenciana, del “Programa d'Optimització de l'Ús d'Antibiòtics (PROA)”, del “Comité de l'Ús Racional del Medicament (CURM)” i del “Comité de la Seguretat de Medicaments” (CSEME). Compagina la seua activitat assistencial en Pediatria (Centre de Salut de Natzaret, València) amb la investigació en epidemiologia de malalties infeccioses prevenibles mitjançant vacunació i vacunes, i la docència. Ha publicat més de 60 articles en revistes nacionals i internacionals i 35 capítols de llibre i participat en més de 300 Cursos, conferències científiques i seminaris impartits en societats científiques i Universitats.

MÚSICA

DAVID FORÉS

Cursa els seus estudis musicals en el Conservatori Superior “Joaquin Rodrigo” de València, obtenint els premis extraordinaris en les especialitats de violoncello i música de càmera. Contínua la seua preparació a Madrid i Barcelona i en el Conservatori de Rotterdam on obté la titulació superior. Forma part del duo “Liss” amb el qual obté el segon premi en el concurs “L’arjau” de Barcelona. Ha col·laborat amb diverses orquestres d’Espanya: Orquestra de València, Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra de Ràdio Televisió, Orquestra de Les Arts, Orquestra ciutat de Barcelona i nacional de Catalunya i l’Orquestra filharmònica de Gran Canàries on actuà de solista en l'opera de Mozart: “Don Giovanni”. A Holanda participa amb Nederland Chamber Orquestra i Nederland Philarmonich Orquestra. Actualment ocupa el lloc d'Ajuda de Solista de l'Orquestra de València.

MANUEL SEGARRA

És violí primer de l'Orquestra de València des de 2001 i assidu intèrpret de música de cambra i recitals . Com a membre del Quartet Arts, ha realitzat des de 2006 nombrosos concerts, destacant les seues actuacions en el Cicle de Música de Cambra de l'Orquestra de València. També ofereix amb regularitat recitals al costat de la pianista Kei Hikichi, amb el violoncel·lista David Forés, i amb “Brüdern Duo”.

La seua gran versatilitat li ha portat a realitzar estrenes absolutes d'obres de F. Coll, V. Roncero, E. Calandín o Gomez-Sneekloth, entre altres, així com a investigar la fusió de la interpretació de la música clàssica amb el rock, blues, heavy en el seu projecte “Entenimentades d'Acer”. Ha col·laborat assíduament com a professor de violí en la Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, de la qual va ser concertino fundador.