EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2020

AGENDA | ACTES I ACTIVITATS
CIÈNCIA INSÒLITA

CICLE 'CIÈNCIA A LA FRESCA'

DIA: 11 JULIOL 2019

HORA: 20 h.
LLOC: plaça Carles Pau del Jardí Botànic de la Universitat de València (entrada per c/ Quart, 80).
ACCÉS: entrada gratuïta, aforament limitat.

DESCRIPCIÓ 

La segona sessió de Ciència a la fresca ens porta intrigants i poc freqüents aspectes de la botànica i la geologia. En aquesta ocasió, la sessió de xarrades científiques d’especialistes anirà acompanyada de la música en directe del multiinstrumentista Carlos Sanchis, amb sonoritats, com no, insòlites.

En primer lloc, el catedràtic en Biologia José Ramón Alonso ens parlarà de botànica insòlita en La apasionante historia de un fruto maravilloso: el plátano. Perquè sí, podem parlar de qüestions sorprenents sense anar a buscar espècies rares i de països estranys, orquídies bellíssimes i els seus selectius pol·linitzadors, arbres fòssils i pol·len del Juràssic. Plantes humils que donen fruits que mengem i que pensem que coneguem molt bé, com els plàtans i les bananes, poden donar moltes sorpreses. Alonso ens parlarà d’humans estenent-se per les illes del Pacífic, de per què portaven llavors de plataners, de per què parlem de repúbliques bananeres o per què els nostres plàtans no tenen el mateix sabor que els que menjaven els nostres pares. Després d’aquesta xarrada, en què també ens contarà si són radioactius i si estan condemnats a desaparèixer, menjar un plàtan mai no tornarà a ser igual.

I del món vegetal botarem a la geologia de la mà de Nahum Méndez. En Las curiosidades de un planeta cambiante ens explicarà com el nostre planeta no ha tingut una història, precisament, avorrida. La seua geologia, des del seu origen, no sols ha transformat el paisatge, sinó que ha creat un relat on encara ens queden moltes pàgines per descobrir. D’eixes, precisament, ens parlarà en aquesta xarrada sobre geologia insòlita.

PARTICIPANTS

JOSÉ RAMÓN ALONSO
@jralonso3
Catedràtic de Biologia en la Universitat de Salamanca, de la qual ha estat Rector. Investigador postdoctoral i professor visitant en universitats d'Alemanya i els Estats Units i doctor honoris causa per universitats de Colòmbia, Bolívia i el Perú. Ha dirigit 16 tesis doctorals (12 d'elles premi extraordinari de doctorat) i publicat més de 150 articles en revistes internacionals de la seua especialitat. Li encanta llegir i escriure i ha guanyat alguns dels principals premis de divulgació científica com el Teresa Pinillos de la Universitat de La Rioja, el Tesla del col·lectiu Naukas i dos Prismes dels museus científics de la Corunya. Ha escrit 41 llibres, guanyat nombrosos premis literaris i és autor del blog Neurociencia (jralonso.es) amb més de tres milions de visites anuals. És professor d'Histologia vegetal i, a més d'un manual per a l’alumnatd'aquesta assignatura, ha escrit dos llibres sobre plantes: Botánica Insólita per a adults i Semillas. Un pequeño gran viaje per a públic infantil.

NAHUM MÉNDEZ
Nascut en Rojales, Alacant, en 1983. Geòleg i divulgador científic, especialment en temes relacionats amb la geologia planetària. Actualment col·labora amb el projecte HiTranslate de la Universitat d’Arizona, amb el qual s’intenta apropar la geologia planetària al públic general. També escriu en Naukas i Principia i col·labora en els podcasts de Geocastaway i en la secció de ciència dels dilluns de Cadena Ser Elche.

CARLOS SANCHIS
carlossanchis.bandcamp.comMultiinstrumentista i compositor. Intèrpret d'acordió, harmònica i teclats, a més d'altres instruments menys habituals com a xerrac o theremin. Músic polifacètic i d'ampli recorregut, col·laborador de formacions de molt diversos estils musicals que abasten des del jazz (Kiko Berenguer), la música brasilera (Thaïs Morell), world music (L'ham de foc), folk (Al Tall), flamenc (Jerez-Texas), músiques balcàniques (Opes!) o la tradició africana. Ha col·laborat així mateix amb nombrosos cantautors i desenvolupat projectes com Abracanalla, una mirada evocadora i irreverent sobre les músiques urbanes europees d'entreguerres, o el trio Diouke juntament amb el cel·lista francés Matthieu Saglio i Abdoulaye N`Diaye, representant a la veu i la kora de la millor tradició griot senegalesa, bastint ponts entre les tradicions africana i europea. A més ha compost la música escènica per a diferents espectacles, on destaca la banda sonora realitzada per a l'obra Hierofantes del Circ Gran Fele, premi nacional de circ. En l'actualitat, compagina la seua labor creadora amb la pràctica docent com a professor de batxillerat en excedència i professor de conservatori.