EL BOTÀNIC ARA

ÉS HIVERN AL JARDÍ

APROFITANT LES HORES DE LLUM

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2021

AGENDA | CONFERÈNCIES
XARRADES - CICLE DONES I CIÈNCIA AL BOTÀNIC

CICLE D’ACTIVITATS PER CELEBRAR EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA XIQUETA EN LA CIÈNCIA

DIA: 13 FEBRER 2019

PONENTS: Elena Denia y Olga Mena
INTERVENCIÓN ARTÍSTICA: 
Ana Beltrán Porcar
LLOC I HORA:
 Sala Hort de Tramoieres, 19h
ACCÉS: Entrada gratuïta, aforament limitat

DESCRIPCIÓ

En la segona jornada del cicle Dones i ciència al Botànic, comptarem amb les xarrades d’Elena Denia i Olga Mena i la intervenció artística d’Ana Beltran. Ambdues investigadores han preparat xarrades en què, a més d’explicar de manera amena i accessible la seua especialitat, recuperen algunes referents femenines del camp de l’astronomia i cosmologia. I és que dins dels objectius del cicle, es planteja la necessitat de fer visibles també els treballs de les científiques del passat per contribuir a reconstruir una autèntica història de la ciència universal que no oblide ni oculte les aportacions rellevants realitzades per dones.

En primer lloc, l’astrofísica Elena Denia ens parlarà d’una astrònoma, a qui homenatja amb el títol de la xarrada, Calculadora de estrellas, qui va proporcionar una vara per a mesurar l’univers. Amb el seu indicador de distàncies, es descobreix que existeixen altres galàxies més enllà de la Via Làctia i, després, que vivim en un univers en expansió. Denia llança ja una pregunta: fins on podrem mesurar?

A continuació, és el torn d’Invisibles en el Cosmos, la proposta de la científica titular del CSIC Olga Mena. En aquesta xarrada, veurem com hi ha matèria i energia desconegudes i invisibles al nostre cosmos, crucials a conèixer, perquè han dissenyat la forma de l’univers i determinaran el seu futur. A més, ens parlarà d’altres invisibles: les dones en la cosmologia, que també han dut a terme descobriments altament rellevants. 

Simultàniament a les conferències de Denia i Mena, Ana Beltrán Porcar realitzarà una intervenció artística inspirada en el contingut de les xarrades.

SOBRE LES PARTICIPANTS

      ELENA DENIA  @early_universe

         És astrofísica i periodista científica. Investiga en l'institut INGENIO del
         CSIC-UPC i és tècnica d'assesorament científic en la iniciativa ciutadana                         Ciència en el Parlament. Va ser directora i locutora del programa radiofònic El Café          Cuántico (Premi Prismas Casa de les Ciències 2017) i responsable de la secció                de ciència en Abierto a Mediodía (València Radio 99.9). És també escriptora de                relats de ciència ficció i autora del canal de divulgació EarlyUniverse en                           Youtube.

      OLGA MENA

         És científica titular del CSIC, on investiga principalment en cosmologia i                             astropartícules. Doctora en Física Teòrica i Premi Extraordinari (any 2002), sota                la supervisió de la catedràtica Belén Gavela, investiga el paper dels neutrins en                l'univers primerenc i en la formació d'estructures en l'univers que observem.             Ha sigut membre de la col·laboració internacional BOSS, Ramón y Cajal del             CSIC i ha realitzat estades en la Universitat de Roma I i al Laboratori             Nacional de Fermilab (Illinous, Estados Unidos). És membre d'SKA, que             serà el radio telescopi més gran del món. 

      ANA BELTRÁN PORCAR @AnaBeltranPorcar

         Compagina la seua producció pictòrica personal amb la realització d'exposicions i            col·laboracions multidisciplinars amb altres artistes. Entre altres projectes                          col·laboratius, destaquen les propostes per al festival Ultrasons de l'Alcora, els                  projectes internacionals en esdeveniments como Hits of Colour junt a Marko                     Sorsak “Soki” o el projecte Somtresons+A.

MÉS INFORMACIÓ

11defebrero.org